Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Το «Ροδακιό» κυκλοφόρησε: το λογοτεχνικό δοκίμιο του Ζήσιμου Λορεντζάτου «Αποσιωπήσεις» (αναφορές στους ποιητές Κάλβο, Καρυωτάκη, Σεφέρη, Ελύτη). Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Οι τέσσερις τοίχοι». Το ποιητικό βιβλίο του Νίκου Αβανίδη «Ενα ποτήρι νερό». Τα αφηγήματα (οκτώ) του Κώστα Πούλου «Σχεδόν θάλασσες». Το ποιητικό βιβλίο του Νίκου Σπανού «Ωχρα». Την ποιητική συλλογή του Θανάση Χατζόπουλου «Κελί». Την ποιητική συλλογή της Ρένας Ρηνιώτη «Η μέθη των μύθων».

- Το «Στάχυ» κυκλοφόρησε τον τόμο «Ιστορία και Ναυτιλία, 16ος-20ός αιώνας» σε επιμέλεια Τζελίνας Χαρλαύτη (συλλογικό έργο, με 18 κείμενα 15 πανεπιστημιακών, ξένων και Ελλήνων ιστορικών).

- Ο «Ιάμβλιχος» κυκλοφόρησε τη μελέτη της Αν Σιρέρ «Αθηνά (Συμβολισμός της θεάς στην πορεία των αιώνων)» (μετάφραση Ελένη Παπαδοπούλου).

- Οι εκδόσεις «Σταφυλίδη» (Πανεπιστημίου 46 - τηλ. 3813.773) κυκλοφόρησαν το βιβλίο του οικονομολόγου Νίκου Κ. Στραβελάκη «Ηλεκτρονικός χρηματιστής (Electronic Portfolio Ghoise)» το οποίο συνοδεύεται με πρόγραμμα Η/Υ σε CD-ROM. Η μελέτη βοηθά στον προσδιορισμό τιμών και επενδυτικού σχεδίου, στη διαμόρφωση χαρτοφυλακίου (μαθηματικού προγραμματισμού), στην επίλυση της μεθόδου (με το CD-ROM) και παρέχει βάση δεδομένων για τα μεγέθη και τις τιμές των μετοχών στο ΧΑΑ.

- Ο «Καστανιώτης» κυκλοφόρησε: Το δοκίμιο του Θανάση Παπαθανασόπουλου «Γύρω στον Καζαντζάκη». Τη μελέτη του Ιλάν Γκραϊλσάμερ «Η νέα Ιστορία του Ισραήλ (Δοκίμιο σχετικά με μια εθνική ταυτότητα)» (μετάφραση Αλέξανδρος Ζαγκούρογλου, σελ. 601, περιέχεται και ευρετήριο ονομάτων). Το βιβλίο - μαρτυρία του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ξ. Ματζουράνη «Οπου κι αν είμαι, ξένος (Οι ιστορίες των γκασταρμάιτερ)»] (τρίτη έκδοση).

- Ο «Γαβριηλίδης» κυκλοφόρησε: Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοίρα «Νύχτα, μοναξιά, έρωτας...». Το μυθιστόρημα του Σπύρου Βρετού «Σκοτεινή μοίρα». Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Καλλιφατίδη «Στο φως του Βορρά». Το ποιητικό βιβλίο του Βαγγέλη Ιντζίδη «Χαιρετισμούς από την Ελλάδα». Τα λογοτεχνικά δοκίμια του Μανόλη Λαμπρίδη «Στρογγυλές κουβέντες».

- «Ο Βούρλος (Ενας αντάρτης θυμάται)» τιτλοφορείται το βιβλίο - μαρτυρία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιάννη Χατζή (Βούρλου) (Λάρισα).

- Η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης κυκλοφόρησαν μια καλαίσθητη έκδοση για το Θρακικό Θέατρο Σκιών με τίτλο «Καραγκιόζης», το οποίο περιέχει τα καραγκιόζικα έργα «Ο θησαυρός της Κύπρου» του Δον Σάτσο Βουλτσίδη και «Ο Καραγκιόζης διερμηνέας» του αείμνηστου Αβραάμ και 16 φιγούρες από χοντρό χαρτόνι για παίξιμο από παιδιά και μεγάλους.

- Το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα ΕΤΒΑ κυκλοφόρησε τα πρακτικά του Ζ΄ Τριήμερου Εργασίας που πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου στο Παραλίμνι της Κύπρου (Μάρτης 1997), με θέμα «Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά». Ο τόμος είναι πλούσια εικονογραφημένος.

- Οι εκδόσεις «Χατζηνικολή» κυκλοφόρησαν το βιβλίο της δημοσιογράφου Μελπομένης Δουζλαντζή «Ξένη μέσα στη χώρα της».

- Οι εκδόσεις Παπαζήση και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Π.Γ. Βατικιώτη «Ισλάμ και κράτος», (επιμέλεια Δ. Αντωνίου).

- Η «Εκάτη» κυκλοφόρησε: Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ρώσου ελληνιστή Ολεγκ Τσιμπένκο «Το θαύμα της Αλικαρνασσού» (στη σειρά «Τα επτά θαύματα του κόσμου». Η μετάφραση στα ελληνικά είναι του ίδιου του συγγραφέα). Το βιβλίο του φημισμένου Πολωνορώσου ελληνιστή, πανεπιστημιακού καθηγητή Θαδδαίου Ζελίνσκι (1859-1944) «Σίβυλλα (Τρία δοκίμια για την αρχαία θρησκεία και το Χριστιανισμό)» (μετάφραση Τάσος Ραπαντζήκος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ