Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα νέα αφορολόγητα όρια για πρώτη κατοικία - γεωργούς

Κοινοποιήθηκε χτες στις αρμόδιες υπηρεσίες η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με τις σχετικές διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, που τέθηκαν ήδη σε ισχύ

Οδηγίες για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν κυρίως το καθεστώς φορολογίας ακινήτων και τις μεταβιβάσεις αγροτικής γης, απέστειλε στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

  • Αυξάνονται τα αφορολόγητα ποσά για την αγορά οικίας, ή οικοπέδου ως πρώτης κατοικίας από οικογένειες που έχουν περισσότερα από δυο τέκνα. Ετσι για την αγορά κατοικίας από έγγαμο το ποσό των 5.750.000 δρχ. αυξάνεται σε 10 εκατ. δρχ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, ενώ για την αγορά οικοπέδου το ποσό του 1.955.000 δρχ. αυξάνεται σε 3 εκατ. δρχ. αντίστοιχα. Το εμβαδόν που θεωρείται ότι καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας διαμορφώνεται σε 25 τ.μ (από 15 τ.μ) για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Σημειώνεται πως για αγορά οικίας από άγαμο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 21 εκατ. δρχ. και για έγγαμο σε 33 εκατ. δρχ.
  • Καταργείται από 28/12/2000 η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ακινήτων με εισαγωγή συναλλάγματος που ίσχυε για τους ομογενείς, τους ναυτικούς και τους Ελληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό.
  • Αναπροσαρμόζονται από 1 Γενάρη του 2001 τααφορολόγητα ποσά για μεταβιβάσεις γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (τέκνα, σύζυγο, γονείς ή αδέλφια κληρονομουμένου). Από την αγοραία αξία κάθε στρέμματος αφαιρείται και δε φορολογείται ποσό μέχρι 1,2 εκατ. δρχ., εφόσον η στρεμματική αξία δεν υπερβαίνει τα 2,4 εκατ. δρχ. Συνολικά κάθε δικαιούχος απαλλάσσεται για ποσό μέχρι 40 εκατ. δρχ. και μέχρι 100 στρέμματα μεταβιβαζόμενης έκτασης.
  • Για τις μεταβιβάσεις περιουσίας σε νέους αγρότες (κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές) από την αγοραία αξία κάθε στρέμματος δε φορολογείται ποσό ίσο με το 75% της στρεμματικής αξίας. Συνολικά κάθε δικαιούχος απαλλάσσεται για ποσό μέχρι 180 εκατ. δρχ. και μέχρι 120 στρέμματα μεταβιβαζόμενης έκτασης. Οι απαλλαγές για την αγορά αγροτικών εκτάσεων, εφόσον προορίζονται για αγροτική χρήση, με τις νέες διατάξεις διαμορφώνονται σε 6 εκατ. δρχ. ανά στρέμμα (από 5 εκατ.) η κατά κατά στρέμμα αξία σε 1,2 εκατ. δρχ. (από 1 εκατ.) και το ανώτατο όριο απαλλαγής σε 50 στρέμματα (από 40). Το ανώτατο όριο της συνολικής γεωργικής έκτασης που έχει στην κατοχή του νέος αγρότης (κάτω των 40 ετών) πάνω από το οποίο δε χορηγείται απαλλαγή για την αγορά αγροτικών εκτάσεων διαμορφώνεται σε 120 στρέμματα (από 100).
  • Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης για την αγορά οικίας ή οικοπέδου όσοι ιδιοκατοικήσουν στην περιφέρεια της Θράκης για τουλάχιστον 5 χρόνια, ανεξάρτητα αν έχουν άλλη οικία ή οικόπεδο. Δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που δεν καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες τους, καθώς και όσοι πρόκειται να εγκατασταθούν για πρώτη φορά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ