Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ
Ρωσικές προειδοποιήσεις για την ουκρανική σύνδεση με την ΕΕ

Στην «κόψη του ξυραφιού» βαδίζει η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, που κινδυνεύει να θέσει σε καθεστώς αναθεώρησης όλο το πλαίσιο των σχέσεών της με τη Ρωσία, εάν προχωρήσει στη Σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Αυτό ξεκαθάρισε ο γνωστός οικονομολόγος Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στην ουκρανική εφημερίδα «Βέστι».

Ο Γκλάζιεφ σημείωσε πως η Ρωσία μπορεί να θέσει το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ελεύθερων συναλλαγών με την Ουκρανία, εάν αυτή υπογράψει τη συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, και μαζί με αυτό δημιουργήσει μια ζώνη «ελεύθερου εμπορίου» με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο, σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία «θα αναγκαστεί να εντείνει τους τελωνειακούς ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθεί η προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων μέσω του ουκρανικού εδάφους προς τη Ρωσία», κάνοντας πιθανό το σενάριο να σταματήσει το ελεύθερο εμπόριο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Σ. Γκλάζιεφ υποστήριξε πως η Σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ μπορεί επίσης να οδηγήσει στη σημαντική συρρίκνωση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, της αμυντικής βιομηχανίας, του διαστήματος, στην αεροναυπηγική βιομηχανία και αλλού, καθώς η Ουκρανία θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Ο σύμβουλος του Βλ. Πούτιν υποστήριξε πως τα παραπάνω δεν θα αποτελέσουν κυρώσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία, για την απόφασή της να συνδεθεί με την ΕΕ, αλλά μετάβαση από το ειδικό και προωθημένο εμπορικό καθεστώς, που έχουν οι δύο χώρες σήμερα, στο φυσιολογικό, προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα εμφάνισης στο έδαφος της Ρωσίας αφορολόγητων εμπορευμάτων, που θα παρουσιάζονται ως ουκρανικά, αλλά θα είναι στην πραγματικότητα εμπορεύματα της ΕΕ.

Και αυτή η τοποθέτηση του Σ. Γκλάζιεφ δείχνει πως μέχρι το Νοέμβρη, οπότε έχει προγραμματισθεί η Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας, θα ενταθεί τόσο η ρωσική, όσο και η ευρω-αμερικανική πίεση στην Ουκρανία, σχετικά με τις στρατηγικές συμμαχικές επιλογές της.

Να σημειωθεί πως στην Ουκρανία έχει ενταθεί και η διαμάχη για τη διαμόρφωση των προτιμήσεων των πολιτών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας - Καζαχστάν - Λευκορωσίας. Ετσι, διαφορετικές δημοσκοπήσεις δίνουν αντίστροφα αποτελέσματα, πότε υπέρ της σύνδεσης με τη Ρωσία και πότε υπέρ της σύνδεσης με την ΕΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ