Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Και παράπλευρες «τριβές» στις σχέσεις τους

Η Λιθουανία προχώρησε στην έκδοση στις ΗΠΑ του Ρώσου υπηκόου Ντμίτρι Ουστίνοφ, ο οποίος συνελήφθη στις 15 Απρίλη στη χώρα αυτή με την κατηγορία της λαθραίας εξαγωγής οπτικών συσκευών. Στο αεροδρόμιο του Βίλνιους έγινε η παράδοση του Ουστίνοφ στα χέρια των αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στις 25 Μάρτη 2013 άσκησαν διώξεις σε βάρος του Ουστίνοφ, κατηγορώντας τον για προσπάθεια λαθραίας εξαγωγής βιντεοκαμερών απομακρυσμένης παρακολούθησης με θερμικούς αισθητήρες και υπέρυθρες ακτινοβολίες, καθώς και συσκευών νυχτερινής όρασης, με τις οποίες είναι εξοπλισμένος ο στρατός των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο Ουστίνοφ έκανε εξαγωγές 13 οπτικών συσκευών και ότι μετέφερε παράνομα στους συνεργάτες του 160.000 δολάρια. Στις ΗΠΑ θα είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 20 ετών.

Ο επίτροπος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και κράτους δικαίου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Κονσταντίν Ντολγκόφ, χαρακτήρισε την απόφαση του Εφετείου της Λιθουανίας για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου Ντμίτρι Ουστίνοφ απαράδεκτη και παράλογη, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία θα επιδιώξει την τήρηση των δικαιωμάτων του.

Η περίπτωση με τον Ντ. Ουστίνοφ δεν είναι μοναδική, μιας κι άλλοι Ρώσοι πολίτες βρίσκονται για ανάλογους λόγους στις αμερικανικές φυλακές. Ετσι, ο Βίκτορ Μπουτ καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε 25 χρόνια κάθειρξη για λαθρεμπόριο όπλων μετά την έκδοσή του από την Ταϊλάνδη. Ο Ρώσος πιλότος Γιαροσένκο έχει απελαθεί από την αφρικανική Λιβερία στις ΗΠΑ, όπου καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Ολες αυτές οι περιπτώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, που κατηγορεί τις ΗΠΑ για παράκαμψη του διεθνούς δικαίου και διακρίσεις σε βάρος των Ρώσων διωκόμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ