Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες των πρωθυπουργών

Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολάι Αζάροφ, αντίστοιχα, σχετικά με την πορεία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη πρόθεση της Ουκρανίας, που αναμένεται να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ (το Νοέμβρη) και να δημιουργήσει μια «ελεύθερη ζώνη εμπορίου» με αυτήν, η οποία συνεπάγεται μηδενικούς δασμούς για το 95% των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα εισάγονται στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα είναι σε βάρος της αγοράς της «Τελωνειακής Ενωσης», που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία, γιατί τα ευρωπαϊκά εμπορεύματα, που στο μεταξύ θα έχουν εισαχθεί στην Ουκρανία, θα διεισδύσουν στην αγορά της «Τελωνειακής Ενωσης», επωφελούμενα από το «ειδικό καθεστώς» σύνδεσης της Ουκρανίας με την «Τελωνειακή Ενωση».

Στις συνομιλίες η ρωσική πλευρά επιδίωξε να πείσει την ουκρανική πως γι' αυτήν συμφέρουσα είναι η πλήρης σύνδεσή της με την «Τελωνειακή Ενωση», κι όχι η «στροφή» προς την ΕΕ και την προειδοποίησε πως σε περίπτωση σύνδεσης με την ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να διατηρηθεί το προηγούμενο «φιλελεύθερο» καθεστώς για τις ουκρανικές εισαγωγές στην «Τελωνειακή Ενωση».

Από τη μεριά της η ουκρανική ηγεσία επιδιώκει να πείσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την ταυτόχρονη ανάπτυξη των σχέσεών της, τόσο προς τη «Δύση», όσο και προς την «Ανατολή» και προτείνει «εμβάθυνση» της σχέσης της με την «Τελωνειακή Ενωση», χωρίς να παραιτείται κι από τη σύνδεση με την ΕΕ.

Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Δημοσιεύματα στις δύο χώρες δείχνουν πως την ώρα που η Ρωσία απειλεί με «φιλτράρισμα» των ουκρανικών προϊόντων κι επιβολή φόρων στις ουκρανικές εισαγωγές, η Ουκρανία δείχνει να «ξεσκονίζει» το «οπλοστάσιο» που έχει να κάνει με τους αγωγούς φυσικού αερίου, που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την τροφοδοσία της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η Κάθριν Αστον, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, σε επίσκεψή της στην Εσθονία, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να χάσουμε την Ουκρανία», κάνοντας σαφές πως η ΕΕ δεν μένει καθόλου αδιάφορη στην τελευταία ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ