Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για τήρηση των συμφωνιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τις συνεχιζόμενες διαπραγματευτικές προσπάθειες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας της 19ηςΑπρίλη για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας εξήραν χτες σχεδόν όλοι οι πρέσβεις των χωρών - μελών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ έδωσε συγχαρητήρια σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους για τα «σημαντικά βήματα» που κάνουν προς την κατεύθυνση εφαρμογής της συμφωνίας ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις για την επίτευξη μόνιμης σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Β. Τσούρκιν επικεντρώθηκε στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν με δεδομένο ένα «ουδέτερο εδαφικό καθεστώς» και με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων στις κάλπες. Ο Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε μάλιστα την Πρίστινα να μη σαμποτάρει τις προσπάθειες εγγραφής των Σέρβων της περιοχής στους εκλογικούς καταλόγους...

Ο Βρετανός πρέσβης δήλωσε ότι η εφαρμογή των έως τώρα συμφωνηθέντων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «είναι ζωτικής σημασίας», μην παραλείποντας να καλέσει τις χώρες που δεν έχουν ως σήμερα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να το πράξουν.

Ο Γάλλος πρέσβης, επίσης, ζήτησε τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Κίνας σημείωσε πως υιοθετεί ως «πλήρως δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Σερβίας για την κατάσταση στην περιοχή, εξαίροντας ιδιαιτέρως τις προσπάθειες του Βελιγραδίου για την εξεύρεση διαρκούς και βιώσιμης λύσης μέσω διαλόγου.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΓΓ του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου (πρώην επαρχία της Σερβίας που αποσχίστηκε με τις ιμπεριαλιστικές βόμβες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ