Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.-- Για τέσσερις ώρες άνοιξε χτες, μετά από αίτημα του Παλαιστινίου προέδρου Αμπάς για ανθρωπιστική βοήθεια, το μεθοριακό φυλάκιο της Γάζας, ανάμεσα στη Λωρίδα και στην Αίγυπτο, το οποίο οι νέες, υπό το στρατό, αρχές είχαν κλείσει από την περασμένη εβδομάδα κατηγορώντας τη «Χαμάς» που ελέγχει τη Λωρίδα ότι «εκπαιδεύει και στηρίζει» τους ισλαμιστές ενόπλους που δρουν στη χερσόνησο του Σινά εναντίον των οποίων διεξάγεται εκκαθαριστική επιχείρηση. Για το θέμα συζήτησαν χτες ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού και επικεφαλής των νέων αρχών, στρατηγός αλ Σίσι και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, τηλεφωνικώς, που ζήτησε και επιτάχυνση του «οδικού χάρτη αποκατάστασης της πολιτικής τάξης» στη χώρα.

TEXEΡΑΝΗ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες 11 πολιτικοί κρατούμενοι στο Ιράν, χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση ως προς τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση (οκτώ γυναίκες και τρεις άνδρες). Μεταξύ των απελευθερωθέντων, η γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μοχσέν Αμινζαντέχ, γνωστοί διαφωνούντες με το ισλαμιστικό καθεστώς. Η απελευθέρωση εκλήφθηκε ως βήμα περαιτέρω επιβεβαίωσης των προθέσεων του νέου προέδρου Ρουχανί να προχωρήσει σε «πιο ευέλικτες και ήπιες» πολιτικές εντός και εκτός Ιράν.

ΣΑΝΑ'Α.-- Σε αδιέξοδο έχουν φτάσει οι συνομιλίες «εθνικής συμφιλίωσης» που διεξάγονται στην Υεμένη λόγω της άρνησης του κόμματος του πρώην προέδρου Σάλεχ, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, να συζητήσει την προοπτική ομοσπονδιοποίησης μεταξύ βορρά και νότου.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέα σχέδια εθελούσιων αποχωρήσεων, που θα αφορούν περισσότερους από 2.800 εργαζόμενους, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία «Αιρ Φρανς» προκειμένου να διασφαλίσει τη διατήρηση των ποσοστών κέρδους της. Οι αποχωρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέσα στο 2014.

ΟΤΑΒΑ.-- Διώροφο λεωφορείο συγκρούστηκε χτες με επιβατική αμαξοστοιχία στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 30, εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι το δεύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα από τον περασμένο Ιούλη οπότε ο εκτροχιασμός τρένου στο Κεμπέκ προκάλεσε το θάνατο 47 ατόμων.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Το κυβερνών Ρουαντέζικο Πατριωτικό Μέτωπο, του προέδρου της Ρουάντας Πολ Καγκάμε, πήρε την πλειοψηφία των εδρών στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τρίτης.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Σε απεργία κατέβηκαν χτες χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμες σε όλη την Κροατία απαιτώντας αύξηση των χρημάτων για υπερωρίες. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία διαβουλεύσεων για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ζάγκρεμπ επειδή ο κροατικός νόμος για το ένταλμα σύλληψης δεν είναι εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Με τον αυτοπυρπολισμό του λαθροθήρα ελαφιών που είχε ταμπουρωθεί προχτές στην αγροικία του στο Γκροσπρίλ της Αυστρίας έληξε χτες η ένοπλη αντιπαράθεση του δράστη με δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Ο 55χρονος λαθροθήρας είχε προηγουμένως σκοτώσει τρεις αστυνομικούς και έναν οδηγό ασθενοφόρου, και ενδέχεται να εμπλέκεται και σε άλλες αξιόποινες πράξεις πέρα από τις εκτελέσεις των τεσσάρων ατόμων και το παράνομο κυνήγι ελαφιών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στο 28,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην ΠΓΔΜ το δεύτερο τρίμηνο του 2013, έναντι 29,9,% του προηγούμενου τριμήνου και 31,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2012.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Εισαγγελέας του Μπουένος Αιρες απήγγειλε χτες κατηγορίες στον υπουργό Εμπορίου της Αργεντινής Γκιγιέρμο Μορένο για κατάχρηση εξουσίας επειδή προσπάθησε να επιβάλει βαριά πρόστιμα (άνω των 500.000 πέσος!) σε οικονομολόγους επειδή δημοσιοποιούσαν ανεξάρτητα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος επισήμως υποτίθεται πως κυμαίνεται στο 10%...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου χωρίς προϋποθέσεις πρότεινε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας Κικμ Κίε Γκουάν στη διάρκεια φόρουμ στο Πεκίνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-07-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-09-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-01-04 00:00:00.0)
Παραμένουν στους δρόμους του αγώνα (2003-01-24 00:00:00.0)
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ (2001-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ