Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προετοιμασία για μεγάλο συνασπισμό διαχείρισης

Οι γιγαντοαφίσες των υποτιθέμενων αντιπάλων δεσπόζουν, αλλά προλειαίνεται το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία
Οι γιγαντοαφίσες των υποτιθέμενων αντιπάλων δεσπόζουν, αλλά προλειαίνεται το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία
Την Κυριακή πραγματοποιούνται οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και το ζήτημα αυτό παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές ως το ζήτημα «κλειδί» για την εξέλιξη όλης της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα αυτό θα είναι υπέρ του γερμανικού κεφαλαίου, με όποιο συνδυασμό κομμάτων σχηματιστεί κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα στο κεντροδεξιό κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), με 38% ενώ οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που την προηγούμενη βδομάδα δεν έφταναν το όριο του 5% για είσοδο στη Βουλή, τώρα εμφανίζονται με 6%.

Επίσης το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που στήθηκε από εκπροσώπους μερίδας του γερμανικού κεφαλαίου εμφανίζεται να εξασφαλίζει 5% (από 3% που είχε την προηγούμενη βδομάδα). Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν 28%, οι Πράσινοι 8% και το οπορτουνιστικό διαχειριστικό κόμμα Η Αριστερά (Λίνκε) 9%.

Πάντως όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται το κλίμα για τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών, κάτι που εξάλλου προωθεί μια σημαντική μερίδα των κεφαλαιοκρατών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους κυρίως με την ΕΕ. Τις τελευταίες μέρες προς βοήθεια του υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ έσπευσαν οι πρώην σοσιαλδημοκράτες καγκελάριοι Χελμουτ Σμίτ (94 χρόνων) και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επαίνεσαν την πρόταση του πρώτου για ένα «"νέο σχέδιο Μάρσαλ" για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου» που θα κάνει δήθεν πιο... αλληλέγγυα την ΕΕ. Ο ίδιος ο Στάινμπρουκ ισχυρίστηκε ότι «κακώς» οι σοσιαλδημοκράτες πήραν απόσταση από την Ατζέντα 2010 και ότι σήμερα η Μέρκελ «θερίζει τους καρπούς των δικών τους μεταρρυθμίσεων». Μόνο που αυτές οι μεταρρυθμίσεις σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών ήταν η εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της μισοδουλειάς - μισοζωής, που ήδη ισχύει για πάνω από 7 εκατομμύρια Γερμανούς εργαζόμενους που επιβιώνουν με 400 ευρώ το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ