Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Παίζουν με τις εντυπώσεις και θολώνουν την ουσία

Αποπροσανατολισμός του λαού η αντιπαράθεση για το ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τη δημοκρατία και τη «νομιμότητα»

Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με θέμα τη λήψη μέτρων για τη Χρυσή Αυγή, ζήτησαν χτες ο Αλ. Τσίπρας και ο Φ. Κουβέλης, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναλώθηκαν χτες σε πόλεμο εντυπώσεων για το ποιος είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας της «νομιμότητας» και της «δημοκρατίας».

Η στάση τους αυτή συντελεί αντικειμενικά στο να θολώσει στα μάτια λαϊκών ανθρώπων η πραγματική εικόνα της Χρυσής Αυγής, που είναι γέννημα - θρέμμα του αστικού πολιτικού συστήματος και υπηρετεί τη «νομιμότητα» του κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό. Σε δηλώσεις του, ο Αλ. Τσίπρας εμφάνισε το κόμμα του σαν εγγυητή της «ομαλότητας», ενώ ο Φ. Κουβέλης εισηγήθηκε «πολιτικό μέτωπο» των δυνάμεων της «δημοκρατίας» και της «νομιμότητας».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της απορρίπτει την πρόταση «τη στιγμή που έχει κινηθεί θεσμικά η Δικαιοσύνη», όπως δήλωσε χτες ο Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να γίνει συζήτηση στη Βουλή», όπως πρότεινε μεταξύ άλλων και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρωματικά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτήριζαν χτες «άκαιρη» τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς «αυτό μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «πεποίθηση του υπουργού είναι ότι η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί όλων των υποθέσεων (κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα), στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και υπό την εποπτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κινείται με ταχύτατους ρυθμούς για τη σε βάθος διαλεύκανσή τους και την παραπομπή των υπαιτίων σε δίκη».

Αναφέρουν επίσης ότι το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δράσεων, για τα συγκεκριμένα αδικήματα και για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία απαιτηθεί, παραπέμπουν στο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, το οποίο, όπως λένε, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Οπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα διαρροές, μέσω της επαναφοράς του λεγόμενου «αντιρατσιστικού», η κυβέρνηση μελετά να ενισχύσει την αντιδραστική «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, με πρόσχημα τη Χρυσή Αυγή, αλλά με πραγματικό στόχο το κίνημα και τις δυνάμεις που δρουν στην πρωτοπορία του.

Ανακυκλώνουν τα περί «νομιμότητας»

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον Καρ. Παπούλια «να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και συντεταγμένα από την πολιτεία η εγκληματική δράση των νεοναζί στη χώρα μας». «Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εγγυητής της ομαλότητας και των δημοκρατικών θεσμών», κατέληξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη σειρά του, ο Φ. Κουβέλης πρότεινε στον Καρ. Παπούλια σύσκεψη «των δυνάμεων της Δημοκρατίας προκειμένου να αποφασίσουμε τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου για την αντιμετώπιση της προωθούμενης εκφασιστικής τακτικής και πολιτικής της ελληνικής κοινωνίας εκ μέρους της Χρυσής Αυγής».

Χρησιμοποιώντας κι αυτός την ορολογία και τα επιχειρήματα περί νομιμότητας, είπε ότι «πρέπει η νομιμότητα να δώσει απάντηση σε όλα εκείνα τα οποία προωθεί η φασιστική οργάνωση (...) δεν χρειάζονται ούτε κωλυσιεργίες, ούτε η επίκληση άμεσα ή έμμεσα των όποιων πολιτικών διαφορών αλλά και αντιθέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Δημοκρατίας». Ευκαιρίας δοθείσης, υπεραμύνθηκε του «αντιρατσιστικού» νόμου, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι παρεμπόδισε την ψήφισή του.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε την Κυριακή από τη Ν. Υόρκη όπου βρίσκεται και ο Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να του ζητήσει «να θέσει υπό την αιγίδα του τις πρωτοβουλίες και δράσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά της βίας και του ναζισμού».

Πρόταση αναστολής χρηματοδότησης

Πρόταση αναστολής της κομματικής χρηματοδότησης απέστειλε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος αναμένεται να την καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

Η πρόταση αφορά σε κόμματα των οποίων οι αρχηγοί ή κρίσιμος αριθμός βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του παραπέμπονται για ποινικά αδικήματα ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα χρόνων. Παράλληλα, έλεγχο στα οικονομικά της Χρυσής Αυγής προτίθεται να ξεκινήσει το ΣΔΟΕ, μετά από σχετικό κυβερνητικό αίτημα. Ο έλεγχος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να επικεντρωθεί στις πηγές χρηματοδότησής της, αλλά και στις δαπάνες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ