Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ψάχνει «περιθώριο» για παρουσία του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή

Την πιο ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ στην αναθέρμανση του «ειρηνευτικού διαλόγου» για την επίλυση του Παλαιστινιακού, ζήτησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ρ. Μαλκί στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλο.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος αμέσως μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ, μετέβη χτες στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ -κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014- «θα συμβάλει στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας». Από την πλευρά του, ο Ρ. Μάλκι ζήτησε να υπάρξουν «εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της διαδικασίας» από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ, ώστε να καμφθούν οι Ισραηλινές πιέσεις.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με το Ισραήλ, και υποστήριξε ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι κάτι αντιπαραγωγικό στην ιστορικά στενή και φιλική σχέση μας με τον Παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή» και ισχυρίστηκε: «Αυτή η διμερής σχέση στην προοπτική της προβλέπει και τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής ακόμη και στη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης διαπραγματευτικής περιόδου».

Στη διάρκεια της συναντήσεων του Ευάγ. Βενιζέλου με τους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής αρχής συμφωνήθηκε η άμεση δημιουργία μιας Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής «που θα εξετάσει σε πρακτικό επίπεδο θέματα τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, επενδύσεων και ανάπτυξης» και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός κοινού ελληνο-παλαιστινιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. «Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για την ελληνική επιχειρηματική παρουσία εδώ, καθώς και για την ενίσχυση του εμπορικού μας ισοζυγίου», δήλωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος, εκφράζοντας ουσιαστικά τη στόχευση της κυβέρνησης να ανοίξει νέους κερδοφόρους δρόμους για το ελληνικό κεφάλαιο στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ