Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστική αντισοβιετική πρόκληση

Ενα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας παίχτηκε στην Πολωνία, από τις δυνάμεις αυτές που θέλουν να χτυπήσουν το σοσιαλισμό και την προσφορά του στη χώρα, χρησιμοποιώντας την απαράδεκτη εξίσωση κομμουνισμού - ναζισμού.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ομάδα ατόμων έστησε στο Γκντανσκ της Πολωνίας το «έργο» ενός νεαρού φοιτητή Καλών Τεχνών, το οποίο απεικονίζει έναν Σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει μια έγκυο γυναίκα. Επρόκειτο για μία άκρως προκλητική ενέργεια, που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υπάρχει ώστε να σβηστεί η τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού. Το μεγάλο γλυπτό τοποθετήθηκε κοντά σε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό που εκδίωξε τους Γερμανούς από το Γκντανσκ το 1945. Αστυνομικοί το απομάκρυναν από το σημείο μετά από μερικές ώρες, ενώ η Εισαγγελία της πόλης εξετάζει αν θα ασκήσει δίωξη στον νεαρό για «υποκίνηση σε ρατσιστικό ή εθνικό μίσος». Το «έργο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βαρσοβία δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε βαθιά, από αυτήν την απρέπεια του φοιτητή, ο οποίος προσέβαλε με την ψευτοτέχνη του τη μνήμη περισσότερων από 600.000 Σοβιετικών στρατιωτών οι οποίοι πέθαναν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πολωνίας».

Η σχεδιασμένη αυτή πρόκληση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός ειδικά στην Πολωνία, όπου η αστική τάξη χρησιμοποιεί κάθε μέσο ώστε να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό, ποντάροντας κυρίως στη θεωρία της σοβιετικής εισβολής στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί εντάσσονται και οι ισχυρισμοί ορισμένων ιστορικών ότι προς τα τέλη του πολέμου οι Σοβιετικοί στρατιώτες διέπραξαν βιασμούς. Μία θεωρία που αρκετές δυτικές χώρες, αλλά και επισήμως η ίδια η ΕΕ, ενστερνίζονται, παρότι από την επιστημονική ιστορική έρευνα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ