Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Αντεγκλήσεις για κατασκόπους...

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν στην ιρανική αντικατασκοπεία δίκτυο Ιρανών που δούλευαν για λογαριασμό του Ισραήλ. Αυτό υποστηρίζει σε εκτενές ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» επικαλούμενη υψηλόβαθμες πηγές που δεν αποκαλύπτει. Υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη αυτή έγινε στις αρχές του 2012. Αργά το βράδυ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου έκανε λόγο για μυθεύματα και για «παντελώς ανυπόστατες κατηγορίες».

Κατά την εφημερίδα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πρόσβαση στις συγκεκριμένες πληροφορίες λόγω της συνεργασίας τους, επί χρόνια, με το Ισραήλ καθώς είχαν δεχτεί επίσης να λειτουργούν σαν ενδιάμεσος «σταθμός» για τους Ισραηλινούς πράκτορες στην περιοχή. Κατά την εκδοχή αυτή, μάλιστα, οι περίπου 12 Ιρανοί που στρατολογήθηκαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συναντήθηκαν με τη «Μοσάντ» σε τουρκικό έδαφος. Η εφημερίδα συνδέει το σενάριο αυτό με την δημοσιοποίηση εκ μέρους της Τεχεράνης, τον περασμένο Απρίλη, της εξάρθρωσης «δικτύου κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ αποτελούμενου από 15 άτομα».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τη συγκεκριμένη εκδοχή των γεγονότων. Εντούτοις χαρακτήριζαν «πολύπλοκη» τη σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία και εκτιμούσαν ότι η τουρκική ηγεσία, πια, έχει επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια κατάκτησης ηγετικής θέσης στην ευρύτερη περιοχή υιοθετώντας τον εύκολο δρόμο, που είναι η αντι-ισραηλινή προπαγάνδα. Μάλιστα, η ισραηλινή πλευρά είχε υποστηρίξει ανοιχτά ότι η Τουρκία πλέον δεν ενδιαφέρεται για συμφιλίωση με το Τελ Αβίβ όταν υπό την πίεση των ΗΠΑ έγιναν, την περασμένη άνοιξη, ορισμένες προσπάθειες «επαναπροσέγγισης» με την Τουρκία, αρχής γενομένης από τη συγνώμη που ζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου για την αιματηρή επίθεση στο πλοιάριο «Μάβι Μαρμαρά» το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ