Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιταχύνονται επιθεωρήσεις και διπλωματία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περισσότερες από τις μισές συριακές εγκαταστάσεις με χημικά όπλα έχουν επιθεωρήσει, ήδη, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που, εκ νέου, επισήμαναν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας ως προς ορισμένες άλλες εγκαταστάσεις λόγω των συγκρούσεων, που αν δεν αντιμετωπιστεί, δεν θα καταστεί εφικτή η διενέργεια ελέγχων εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, καθώς μέχρι τις 15 Νοέμβρη πρέπει να καταθέσουν και πρόταση για την καταστροφή του οπλοστασίου. Την ίδια ώρα, ρωσικές και αμερικανικές πηγές επιβεβαίωναν ότι «έχουν επιταχυνθεί» οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης αλλά δεν επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις του Σύρου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Κάντρι Τζαμίλ, από τη Μόσχα, ότι η σύνοδος θα γίνει 23 - 24 Νοέμβρη.

Την ημερομηνία δεν επιβεβαίωσε ούτε ο ΟΗΕ. Εντούτοις, γνωστοποιήθηκε ότι ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου Μπραχίμι, Νάσερ αλ Κίντουα, θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει εκπροσώπους των Σύρων αντικαθεστωτικών με σκοπό να τους πιέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Ανάλογες πιέσεις αναμένεται ν' ασκήσει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, στους αντικαθεστωτικούς που θα συμμετάσχουν στην προγραμματιζόμενη, για την επόμενη βδομάδα, σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στο Λονδίνο.

Χτες, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές μισθοφόρους και Κούρδους πολιτοφύλακες στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ για πρώτη φορά ο τουρκικός στρατός έβαλε με όλμους «απαντώντας σε επίθεση», όπως δήλωνε, κατά θέσεων αντικαθεστωτικών και συγκεκριμένα του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» εντός συριακού εδάφους. Επίσης, η τηλεόραση μετέδωσε ότι σκοτώθηκε κοντά στο Ντάιρ αλ Τζουρ ο αξιωματικός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (και υπεύθυνος επί χρόνια για τη στρατιωτική συριακή παρουσία στο νότιο Λίβανο) Τζαμάα Τζαμάα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ