Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις για απελάσεις αλλοδαπών μαθητών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολείων έχουν προχωρήσει μαθητές σε πολλά Λύκεια της γαλλικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις απελάσεις δύο συμμαθητών τους, παιδιών μεταναστών που δεν είχαν χαρτιά. Οι δύο απελάσεις αφορούν μία 15χρονη μαθήτρια Ρομά από το Κόσοβο, την Λεονάρντα Ντιμπάνι, η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία μπροστά στους συμμαθητές και τους δασκάλους της την ώρα που επέστρεφε από σχολική εκδρομή και απελάθηκε, και ένα 19χρονο Αρμένιο, τον Χατσίκ Κατσατριάν, που απελάθηκε το Σαββατοκύριακο.

Τέσσερα Λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη, κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και σε άλλα, ενώ συνδικάτα εκπαιδευτικών καλούν επίσης σε κινητοποιήσεις και υπενθυμίζουν ότι και παλαιότερα η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε προσπαθήσει να εκδιώξει κατά τον τρόπο αυτό μαθητές που δεν είχαν τα απαραίτητα νομικά έγγραφα και οι κινητοποιήσεις των μαθητών αλλά και γονιών και καθηγητών είχαν «παγώσει» τη διαδικασία.

Η γαλλική κυβέρνηση διέταξε, ήδη, διοικητική έρευνα για τις συνθήκες σύλληψης της 15χρονης Ρομά, η οποία έγινε στις 9 Οκτώβρη και δημοσιοποιήθηκε αυτήν τη βδομάδα. Τα πορίσματα και για τις δύο περιπτώσεις αναμένονται σήμερα Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ