Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Σήμερα και αύριο οι πρόωρες εκλογές

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Τσεχία αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας είχε καταρρεύσει εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς και κατασκοπείας από τον περασμένο Ιούνη και η 200μελής Βουλή είχε διαλυθεί τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα διατηρεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) με 23 - 28,5%. Εκπληξη αποτελεί το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις (ΑΝΟ), με κύρια συνθήματα την «καταπολέμηση της διαφθοράς» και το «νοικοκύρεμα του κράτους», που φτάνει δημοσκοπικά στο 12%.

Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζοντας ποσοστά από 12 έως 17% ενώ όπως δηλώνουν στελέχη του δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση αλλά εξετάζουν την ανοχή και έμμεση στήριξη κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών. Το όριο εισόδου στη Βουλή (5%) αναμένεται να πιάσουν επίσης το κεντροδεξιό κόμμα TOP 09 και το Δημοκρατικό Κόμμα (ODS), καταγράφοντας 11% και 6,5% αντίστοιχα. Οι Χριστιανοδημοκράτες (KDU-CSL) καταγράφουν 6,5%, το φιλελεύθερο κόμμα «Δημόσιες Υποθέσεις» 5,3%, ενώ οι Πράσινοι και το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης Κόμμα των δικαιωμάτων των Πολιτών (SPOZ), του σημερινού Προέδρου της χώρας, Μίλος Ζέμαν, βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή (4,5-5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ