Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νεκρός πυροσβέστης στη μάχη με τις φλόγες

Ενώ πάνω από 20 πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ενας 43χρονος πιλότος έπεσε χτες θύμα των τεράστιων καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και μέρες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο που πιλοτάριζε συνετρίβη καθώς προσπαθούσε να ρίξει ένα μεγάλο φορτίο με νερό σε δύσβατη περιοχή κοντά στην πόλη Ουλαντούλα, νοτίως του Σίδνεϊ.

Ο πιλότος είναι το δεύτερο θύμα που χάνει τη ζωή του στη μάχη με τις φλόγες μετά από το φρικτό θάνατο ενός 63χρονου Αυστραλού την περασμένη βδομάδα, όταν προσπάθησε να προστατεύσει το σπίτι του από τις φλόγες κοντά σε δασική περιοχή στα Γαλάζια Ορη.

Ως νωρίς χτες το πρωί πάνω από 60 πυρκαγιές έκαιγαν σε δεκάδες περιοχές της Ν.Ν. Ουαλίας, ενώ 23 από αυτές μαίνονταν ανεξέλεγκτες παρά τη μικρή πτώση της (αρκετά υψηλής για τα δεδομένα άνοιξης) θερμοκρασίας. Επιπλέον, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Αυστραλίας επιβεβαίωσε πως ήταν «ατύχημα» η βασική αιτία που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές κοντά στην πόλη Λίθγκοου στα Γαλάζια Ορη καθώς τελικά ξεκίνησε από πυρομαχικά που χρησιμοποίησε σε άσκηση ο στρατός... Από τη συγκεκριμένη φωτιά αποτεφρώθηκαν 47.000 εκτάρια δασικής και κατοικημένης έκτασης, καθώς και πολλές δεκάδες σπίτια.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές μέρες ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα Αυστραλό συντηρητικό πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γκρεγκ Χαντ με εκπρόσωπο του ΟΗΕ και ξένους δημοσιογράφους, για τα αίτια των πυρκαγιών. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, Κριστιάνα Φιγκουρές, με νεότερες δηλώσεις της υποστήριξε το ενδεχόμενο οι φωτιές να οφείλονται και στις κλιματικές αλλαγές, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού που κατάργησε την Υπηρεσία Μελέτης Κλιματικών Αλλαγών και σχεδιάζει να ακυρώσει το νόμο του «πράσινου φόρου» σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έχοντας υποστηρίξει στο παρελθόν πως τα περί κλιματικών αλλαγών είναι «αστειότητες».

Ο πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, ανταπάντησε πως «η κ. Φικουρές δεν ξέρει τι λέει» και κατέληξε ότι οι πυρκαγιές στην Αυστραλία «δε σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σχετίζονται μόνο με τον τρόπο ζωής στην Αυστραλία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ