Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί Ισραήλ, παραιτήσεις Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αλυσιδωτές «εκρήξεις» πυροδότησε η ανακοίνωση, την Τρίτη, του ισραηλινού υπουργείου Οικισμού για την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης προσφορών για την ανέγερση 24.000 νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης αλλά και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εκ των οποίων μάλιστα λίγο λιγότερες από 1.500 στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή Ε1 ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα. Η παρέμβαση, τα ξημερώματα χθες, του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Οικισμού «να επανεξεταστεί το θέμα προκειμένου ν' αποφευχθούν μη αναγκαίες εντάσεις με τη διεθνή κοινότητα σε μια περίοδο κρίσιμη που γίνεται διαπραγμάτευση και προσπάθεια για την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας με το Ιράν» δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Οπως έγινε σαφές, η «αγωνία» του Νετανιάχου δεν ήταν η παλαιστινιακή αντίδραση αλλά να μην «ανοίξει» πολλά «μέτωπα» ταυτόχρονα με την αμερικανική διπλωματία, σε μια φάση που πιέζει δια μέσου των ισραηλινών επιρροών στο Κογκρέσο για σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και σκληρότερη συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της «ομάδας των έξι» και της Τεχεράνης. Η κατασκευή των νέων κατοικιών δεν ακυρώθηκε αλλά απλώς «πάγωσε» μέχρι νεοτέρας, μια τακτική ιδιαίτερα δημοφιλής από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Από την άλλη, επιβεβαιώθηκε η παραίτηση της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας η οποία τόσο δια μέσου διαρροών όσο και δια του επικεφαλής της, Σάεμπ Ερακάτ, δήλωνε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή γιατί «δε βλέπει να υπάρχει ελπίδα» στις συνομιλίες λόγω της αδιαλλαξίας του Ισραήλ και της επιμονής του στον εποικισμό. Η τελευταία ανακοίνωση ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς δήλωνε στο αιγυπτιακό δίκτυο CBC ότι αν δεν αλλάξει γνώμη η διαπραγματευτική ομάδα, πιθανώς θα σχηματιστεί μια άλλη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η ισλαμιστική «Χαμάς», από την άλλη, πραγματοποίησε χΤες στρατιωτική παρέλαση στη Γάζα για την πρώτη επέτειο από την οκταήμερη ισραηλινή επίθεση που έληξε με παρέμβαση του τότε προέδρου Μούρσι στην Αίγυπτο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 161 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ