Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τριάντα χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», στις 15 Νοέμβρη 1983, από τον Ραούφ Ντενκτάς, εννιά χρόνια μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού. Τριάντα χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και 39 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με επικίνδυνες μεθοδεύσεις στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι διαβουλεύσεις για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων που αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα να έχουν φτάσει εξ αρχής στη Λευκωσία. Τόσο ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, όσο η Τουρκία και το ψευδοκράτος διαμηνύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μέχρι τον Απρίλη του 2014 πρέπει να έχει βρεθεί λύση, σύμφωνη με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ η Αγκυρα επαναφέρει κάθε τόσο την απειλή της παγίωσης της διχοτόμησης. Στην ίδια ρότα αξιοποιείται και η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη.

Στα χρονοδιαγράμματα συναινούν και οι ΗΠΑ, με την υφυπουργό τους των Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, να υποστηρίζει ότι τόσο ο Ν. Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερλογλου, έχουν βούληση για λύση, και η στιγμή «δεν πρέπει να πάει χαμένη», καθώς η επίλυση του Κυπριακού θα έχει «θετική επίδραση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία χρειάζονται καλές ειδήσεις, καθώς και στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη μαύρη επέτειο καταδικάζει την τουρκική εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό, το ψευδοκράτος και όλα τα κατοχικά τετελεσμένα, ενώ καταγγέλλει «την τουρκική αδιαλλαξία και την επιμονή της σε διχοτομικές λύσεις». Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί στη βάση του ενός κράτους με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη ιθαγένεια». Η λύση πρέπει να είναι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και επανένωση της Κύπρου, σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ