Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Οδικός χάρτης» των νέων μεταρρυθμίσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Λεπτομερή στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει την επόμενη δεκαετία, έδωσε χτες η Κίνα, με αιχμή και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Οι αλλαγές αφορούν τόσο την οικονομία, στη βάση της οποίας τίθεται ο «αποφασιστικό ρόλος» της ελεύθερης αγοράς, με την Κίνα να κάνει παραπέρα βήματα στην ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν σειρά μέτρων που θα συγκεκριμενοποιηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα το ξένο κεφάλαιο να μπορεί να ιδρύσει τράπεζες στην Κίνα, την επιστροφή από το 2020 στην κεντρική διοίκηση του 30% των κερδών από τις κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις (κάτι που αποδεικνύει απόλυτα ότι και αυτές λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τώρα αποδίδουν από 0% - 15% των κερδών). Επίσης, στο όνομα του «σπασίματος» των μονοπωλιακών ομίλων, θα δημιουργηθούν πολλές μικρότερες επιχειρήσεις με έμφαση στο «αποτελεσματικό μάνατζμεντ» όπως λέγεται. Επίσης, δημιουργία περισσοτέρων «μεικτών» επιχειρήσεων (με ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια).

Χτες, επίσης, έγιναν ανακοινώσεις και για θέματα που αφορούν στον οικογενειακό προγραμματισμό, στο σωφρονιστικό σύστημα και το περιβάλλον. Οσον αφορά τον περιορισμό στην απόκτηση παιδιών, στο μέλλον θα επιτραπεί η απόκτηση δύο τέκνων στις αστικές περιοχές, εάν ο ένας γονιός είναι μοναχοπαίδι, ενώ θα εξακολουθήσει να ισχύει το μέτρο στις αγροτικές περιοχές ότι οι οικογένειες μπορούν να έχουν δύο παιδιά εφόσον το πρώτο είναι αγόρι. Επίσης, θα ενισχυθεί η αστυφιλία.

Οπως δηλώνεται, οι οικονομικές αναδιαρθρώσεις προωθούνται για την «ενίσχυση του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά», για την «αρμονική συμβίωση όλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ