Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σε χειρότερη κατάσταση οι επιζώντες

Εκλιπαρώντας για λίγο φαγητό
Εκλιπαρώντας για λίγο φαγητό
ΜΑΝΙΛΑ.--

Ξεπερνούν τους 3.621 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, από τις τοπικές αρχές, μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα «Χαγιάν» από τις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με δήλωση του ΟΗΕ, η οποία επιχειρήθηκε να διαψευστεί, τα θύματα ξεπερνούν τις 4.460, με τον αριθμό να αναμένεται ότι θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, καθώς υπάρχουν περιοχές που στρατός και σωστικά συνεργεία δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν, δεδομένου ότι οι υποδομές έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Οι τοπικές αρχές, ωστόσο, επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας μία θετικότερη εικόνα και υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός δεν αναμένεται «να αυξηθεί πολύ ακόμα».

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι επιζώντες, καθώς η βοήθεια δεν έχει καταστεί δυνατό να φτάσει στην πλειοψηφία των πληγέντων, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την ελλιπή προετοιμασία και την ολιγωρία της κυβέρνησης των Φιλιππίνων. Οι ελλείψεις σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες με αποτέλεσμα οι επιζώντες να απειλούνται άμεσα από μολυσματικές ασθένειες, που θα σημάνουν μία νέα ανθρωπιστική καταστροφή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, αρκετοί είναι αυτοί που για να επιβιώσουν αναγκάζονται να τρώνε σκύλους και γάτες, ενώ η σήψη των νεκρών που προχωρά προκαλεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη και ασφυκτική κατάσταση.

Μία βδομάδα μετά τον τυφώνα η κατάσταση δείχνει να είναι χειρότερη από τις πρώτες μέρες. Κάθε απόθεμα σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα έχει εξαντληθεί, με τους πληγέντες να βρίσκονται σε απόγνωση, καταγγέλλοντας εγκατάλειψη από τις αρχές. Στις Φιλιππίνες βρίσκεται από την Πέμπτη και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσιγκτον», προκειμένου να μεταφέρει βοήθεια στους πληγέντες, φέρνοντας στη χώρα και 6.000 στρατιώτες, ο οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν στο έπακρο την καταστροφή για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Βοήθεια φτάνει και από άλλες χώρες, ωστόσο ιδιαίτερα στην πόλη Τακλομπάν, που είναι μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, η διανομή προχωρά εξαιρετικά αργά, χωρίς να δίνει κανένα αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αντικρούει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι σε τέτοιου είδους καταστάσεις τίποτα δε θα ήταν αρκετό, επιχειρώντας να αποτινάξει τις ευθύνες, χωρίς ωστόσο να εξηγεί γιατί επί σειρά ετών δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού, που κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπος με 20 τυφώνες και πάντα υπάρχει μία αντίστοιχη τραγωδία, έστω και αν δεν πρόκειται για φαινόμενα με την ένταση του «Χαγιάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ