Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Επί τάπητος η καταστροφή των χημικών όπλων

Από την απελευθέρωση κατοίκων από το συριακό στρατό στις πρόσφατες επιχειρήσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
Από την απελευθέρωση κατοίκων από το συριακό στρατό στις πρόσφατες επιχειρήσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο απομάκρυνσης και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου επρόκειτο να εξετάσει χτες σε συνεδρίασή του το 41μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων στη Χάγη. Προτάσεις έχουν εκπονηθεί από εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με τη συριακή ηγεσία, αντιπροσωπεία της οποίας έχει προσκληθεί στη Χάγη. Εντούτοις δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενό τους, πλην ορισμένων διαρροών, που ανέφεραν ότι ο αρχικός σχεδιασμός είναι μέχρι τις 15 Δεκέμβρη να έχει αποσταλεί στη Συρία ο απαραίτητος εξοπλισμός για την προετοιμασία μεταφοράς των χημικών υλικών εκτός χώρας και μέχρι το Φλεβάρη αυτός να έχει μεταφερθεί στο λιμάνι της Λαττάκειας με ειδικά οχήματα, από όπου και θα αναχωρήσει για τον ή τους προορισμούς καταστροφής του.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, Νορβηγία και Δανία έχουν προσφερθεί να αποστείλουν ειδικά εξοπλισμένα πλοία προκειμένου να παραλάβουν το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Η δεύτερη προσφέρθηκε ν' αναπτύξει και ειδικά εκπαιδευμένους φρουρούς προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά των χημικών όπλων στη Λαττάκεια. Εντούτοις, δεν είναι διόλου ξεκάθαρο ακόμη πού θα καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Ηδη, στην Αλβανία, όπου κυκλοφόρησε ότι πιθανότατα θα μεταφερθούν 1.000 τόνοι χημικού υλικού, πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες ενώ χτες ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, πήρε πίσω την πρότερη υπόσχεσή του προς τις ΗΠΑ να γίνει η καταστροφή των χημικών στην Αλβανία. Εκτιμάται ότι ανάλογη πρόταση έχει γίνει σε Γαλλία και Βέλγιο, που δεν έχουν ακόμη απαντήσει, ενώ φέρεται να αρνήθηκε η Νορβηγία.

Κατά τ' άλλα, συνεχίστηκαν χτες οι τουρκικές αντιδράσεις για την ανακήρυξη της «μεταβατικής αυτονομίας» στη βορειοανατολική Συρία, από τις περισσότερες κουρδικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή με επικεφαλής τη Δημοκρατική Ενωση - αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ. Μετά τον υπουργό Εξωτερικών, χτες, και ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιουλ υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί ν' αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα στα σύνορά της» και ότι «δεν θα επιτρέψει να αποσυντεθεί η Συρία μέσα στο χάος που επικρατεί», παραλείποντας, φυσικά, ευσχήμως να αναφέρει τις ευθύνες της τουρκικής ηγεσίας για το χάος στη Συρία, στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τους αντικαθεστωτικούς.

Στο πεδίο των μαχών, συνεχίζονται οι σκληρές μάχες γύρω από το Χαλέπι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της αντικαθεστωτικής οργάνωσης «Λίουα αλ Ταουχίντ». Επίσης, η βαρβαρότητα και το χάος που προκαλούν στη χώρα οι ισλαμιστικές ακραίες μισθοφορικές ομάδες επιβεβαιώθηκε, με μακάβριο τρόπο, άλλη μια φορά, όταν η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» παραδέχτηκε ότι αποκεφάλισε «κατά λάθος» διοικητή έτερης ισλαμιστικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης, στο Χαλέπι, της «Χαρακάτ Αχράρ αλ Σαμ», επειδή «έδινε την εντύπωση Ιρακινού σιίτη μαχητή στο πλευρό του Ασαντ». Σύμφωνα, επίσης, με το «Αλ Αραμπίγια», στο Ιράκ επέστρεψε η σορός διοικητή σιιτικής ιρακινής οργάνωσης (ταξιαρχία «Αμπού Φαντλ αλ Αμπάς») που έχει συμπράξει με το συριακό στρατό, ο οποίος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις έξω από τη Δαμασκό.

Τέλος, η ΛΔ Κορέας διέψευσε επισήμως δημοσιεύματα, όπως της ισραηλινής «Τζερούσαλεμ Ποστ», σύμφωνα με τα οποία προμηθεύει με ελικόπτερα και πιλότους το συριακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ