Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν στον αυταρχισμό

Εντείνεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός απέναντι στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στις 1.349 διαθεσιμότητες/ απολύσεις. Απέναντι στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας και στις απειλές του υπουργού Παιδείας (όπως διατυπώθηκαν σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό) ότι «όποιος παρεμποδίσει (σ.σ. σήμερα, Τρίτη) την είσοδο στα Πανεπιστήμια, θα συλλαμβάνεται», οι διοικητικοί υπάλληλοι απαντούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για 11η συνεχόμενη βδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜ Πολυτεχνείο μετά τις χτεσινές - ιδιαίτερα μαζικές - Γενικές Συνελεύσεις που έκαναν, αποφάσισαν από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και την Παρασκευή και νέες ΓΣ αύριο Τετάρτη για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ όπου σήμερα στις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν νέα ΓΣ για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφάσισαν 48ωρη απεργία από σήμερα και νέα ΓΣ αύριο. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας έχει προγραμματιστεί για σήμερα γενική συνέλευση. Τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων καλύπτει με σχετική απόφαση η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην προχωρήσει καμιά διαθεσιμότητα από τις 1.349 που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και να αρθούν οι πειθαρχικές διώξεις στους 267 εργαζόμενους που δεν αυτοαπογράφηκαν. «Διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 498 εργαζόμενων και σε αργία άλλων 200, καθιστά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου αδύνατη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Απεργιακή Επιτροπή των Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Επισημαίνοντας το αδιέξοδο στη λειτουργία του ιδρύματος, τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής τους, έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου «το ΕΚΠΑ στο σύνολό του δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας». Επίσης, η Σύγκλητος δηλώνει την «άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας».

Την ίδια στιγμή, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι προσωρινές λίστες με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι πίνακες αυτοί, όπως προβλέπεται, διαβιβάστηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες στο οικείο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των τελικών πινάκων. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι πίνακες είναι άκυροι, αφού υπάρχει σε αυτούς σωρεία λαθών βάσει των οποίων έχουν γίνει οι μοριοδοτήσεις και συγχρόνως καταγγέλλουν ότι έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο προσωπικά τους δεδομένα (όπως ΑΜΚΑ, ΑΔΤ) στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Χτες το βράδυ, ο υπουργός Παιδείας με νέα δήλωσή του ανακοίνωσε ότι σήμερα θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εκ νέου «για να εφαρμοστεί ο νόμος», καλώντας καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους. «Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δύο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ κατηγορεί τη Σύγκλητο και τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ