Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μεγάλη πορεία στην Αθήνα

Το κόκκινο ποτάμι στη Σταδίου
Το κόκκινο ποτάμι στη Σταδίου
Μεγάλη ήταν η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την 40ή επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου που κατέληξε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην πορεία συμμετείχε πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην κορυφή της πορείας δέσποζε το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με σύνθημα: «95 χρόνια αγώνες και θυσίες του ΚΚΕ. Διδασκόμαστε και συνεχίζουμε για το λαό, με στόχο το σοσιαλισμό». Με σύνθημα: «Εργάτες και λαός τώρα συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία» ακολουθούσε ο Τομέας της Βιομηχανίας και στη συνέχεια οι οργανώσεις άλλων κλάδων, οι συνοικίες, Οργανώσεις της ΚΝΕ. Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας μαζί με φοιτητές και σπουδαστές της ΚΝΕ.

Ιδιαίτερη εικόνα, η παρουσία στρατευμένων νέων στην κεφαλή του μπλοκ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ που πήραν μέρος στην πορεία. Ετυχαν θερμής υποδοχής από τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους με το σύνθημα: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Τα συνθήματα «Η κρίση και το χρέος δεν είναι του λαού, τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού» και «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες», δονούσαν τη Σταδίου καθώς ανέβαινε η πορεία.

Η πορεία περνά δίπλα από τη Βουλή στη Βασ. Σοφίας
Η πορεία περνά δίπλα από τη Βουλή στη Βασ. Σοφίας
Η πορεία του ΚΚΕ ανέβηκε τη Σταδίου και μέσω της οδού Πεσματζόγλου βγήκε στην Πανεπιστημίου, επειδή η Αστυνομία είχε φράξει με δυνάμεις των ΜΑΤ τη συμβολή των οδών Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου Α'. Για την απόφαση να απαγορευθεί το πέρασμα της πορείας από τη Βασιλέως Γεωργίου Α', ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προχώρησε σε τηλεφωνικό διάβημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Οταν οι διαδηλωτές περνούσαν μπροστά από τη Βουλή ακούστηκαν τα συνθήματα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Οι διαδηλωτές, που δέχθηκαν θερμά χειροκροτήματα από συγκεντρωμένους που ήταν μπροστά στα λουλουδάδικα, καλούσαν τον κόσμο να στηρίξει το ΚΚΕ με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα».

Λίγη ώρα αργότερα και μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, την ΕΕ, με το σύνθημα: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».

Κορύφωση της προχτεσινής μεγάλης πορείας οι στιγμές που τα μπλοκ έφτασαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η ατμόσφαιρα δονήθηκε από τα συνθήματα: «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Αυτοί σκοτώσανε Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο».

Ιδιαίτερη παρουσία

Η ογκώδης διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Η ογκώδης διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση και την πορεία των μπλοκ του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, του Ελληνοκουβανικού Σύνδεσμος Φιλίας, της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους Τουρκίας - Κουρδιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία (2019-11-19 00:00:00.0)
Ούτε σπιθαμή γης και θάλασσας στους ιμπεριαλιστές (2009-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-04-04 00:00:00.0)
Μυριόστομο «όχι στον πόλεμο» (2002-10-04 00:00:00.0)
"Τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε... " (1999-05-06 00:00:00.0)
Η πύλη της βάσης έπεσε από την ορμή τους (1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ