Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει το ρόλο της στους ενεργειακούς σχεδιασμούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενίσχυση του ρόλου της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ενέργεια προωθεί η Τουρκία, προωθώντας τις συνεργασίες της με διάφορες χώρες που έχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και στρέφοντας την προσοχή της στην ανάπτυξη των δικών της ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε δηλώσεις του λίγο πριν την Υπουργική Συνάντηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός αγωγού με μεγαλύτερη ή έστω ίση δυναμική με τον Κιρκούκ - Τζεϊχάν, ο οποίος μεταφέρει 70 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ο Τ. Γιλντίζ υπεραμύνθηκε των συνεργασιών που οικοδομεί η Τουρκία τόσο με το Ιράκ - Κουρδιστάν και Βαγδάτη - όσο και με το Αζερμπαιτζάν, για την αύξηση των ενεργειακών της δυνατοτήτων. Χαρακτήρισε ακόμα τη χώρα του ως μία «αξιόπιστη αγορά και ασφαλή γραμμή μεταφοράς», για την εξαγωγή πετρελαίου στη Δύση από το Ιράκ και των κέντρων παραγωγής στη Μέση Ανατολή.

Η Αγκυρα ενισχύει ιδιαίτερα τους δεσμούς της με χώρες - παραγωγούς πετρελαίου, επενδύοντας στους αγωγούς, με στόχο τη μετατροπή της σε κέντρο μεταφοράς ενεργειακών πόρων, κάτι που συνδέεται και με τις θέσεις της για το Κυπριακό.

  • Την ίδια στιγμή, προς διάλυση δείχνει να προχωρά η κοινοβουλευτική επιτροπή της Τουρκίας, που είχε αναλάβει την προετοιμασία της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι απέτυχε. Το ενδεχόμενο κατάργησής της ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ