Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκκλήσεις από τη «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκκληση για «ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης στο Λίβανο» απηύθυνε, χτες, σε παρέμβασή του ο υπαρχηγός της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ», Σεϊκ Νάιμ Κασίμ, μία μέρα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο την ιρανική πρεσβεία που βρίσκεται στη νότια Βηρυτό, σε συνοικίες που ελέγχονται από τη «Χεζμπολάχ» και σκόρπισε το θάνατο σε 23 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 146. Ο Κασίμ υποστήριξε ότι οι λιβανικές αρχές παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ζήτησε αυτοσυγκράτηση και υπογράμμισε ότι η επίθεση φέρει τα χαρακτηριστικά «της ισραηλινής μεθοδολογίας», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Για το ίδιο θέμα συζήτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν στη λιβανική πρωτεύουσα και ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Σουλεϊμάν με τον Ιρανό πρέσβη Γκχαντανφάρ Ρόκεν Απάντι, ο οποίος γλίτωσε από την επίθεση. Ο Σουλεϊμάν καταδίκασε την επίθεση, επανέλαβε την αποφασιστικότητα των λιβανικών αρχών να εντοπίσουν τους ηθικούς αυτουργούς και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά και απηύθυνε έκκληση ενότητας προς όλους. Ο Ιρανός πρέσβης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει «σε εξτρεμιστές τρομοκράτες και σε τακφίρι (φανατικούς σουνίτες) που οδηγούνται από το Σιωνισμό, να προκαλούν τρόμο και θάνατο σε χώρες της περιοχής και στους λαούς τους».

Χτες, με αρκετές ώρες καθυστέρηση, μετά από τις περισσότερες ηγεσίες παγκοσμίως, την επίθεση καταδίκασε και η Σ. Αραβία, που είναι ο βασικός υποστηρικτής των Σύρων αντικαθεστωτικών απέναντι στο συριακό στρατό στο πλευρό του οποίου πολεμούν μαχητές της «Χεζμπολάχ» που ανοιχτά υποστηρίζεται από το Ιράν. Η παρουσία των μαχητών της «Χεζμπολάχ» στη Συρία αναφέρεται ως «η αιτία της επίθεσης» στη σχετική ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης από την ισλαμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες «Αμπντουλάχ Αζάμ» που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες των λιβανικών αρχών. Σύμφωνα με λιβανικά ΜΜΕ, η ιρανική πρεσβεία έδωσε το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στις αρχές και, κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, καταγράφονται τα πρόσωπα των βομβιστών. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι βομβιστές ήταν νεαροί στην ηλικία και δεν ήταν Λιβανέζοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ