Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πείραμα με μεταλλαγμένους δάκους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αίτηση άδειας για την ελεγχόμενη απελευθέρωση γενετικά μεταλλαγμένου δάκου σε ελαιώνα της Ισπανίας με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων και την αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου ώστε να συρρικνωθούν οι ετήσιες απώλειες ύψους 650.000.000 ευρώ στη βιομηχανία του κλάδου κατέθεσε χτες στις αρμόδιες ισπανικές αρχές η βρετανική βιοτεχνολογική εταιρία OXITEC.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του επιστημονικού στελέχους της εταιρείας, Δρ. Λουκ Αλφεϊ, στόχος του εγχειρήματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα, θα είναι η απελευθέρωση αρσενικών εντόμων σε ελεγχόμενο φυσικό περιβάλλον στα οποία θα έχει μεταλλαχθεί μέρος του γενετικού κώδικα που δίνει «εντολή» για τη θανάτωση του εντόμου μετά την ολοκλήρωση της ενηλικίωσης και αναπαραγωγής. Αυτό το τμήμα του γενετικού κώδικα στους μεταλλαγμένους δάκους έχει μετατραπεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει την εντολή «τερματισμού» της ζωής στα θηλυκά έντομα ενώ βρίσκονται στο στάδιο προνύμφης. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η εταιρεία πάντως έχει ήδη πραγματοποιήσει πειράματα με τη χρήση μεταλλαγμένου αρσενικού δάκου σε θερμοκήπια στην Κρήτη.

Η ίδια εταιρεία πραγματοποιεί ανάλογο εγχείρημα με μεταλλαγμένα κουνούπια στην περιοχή Μαντακάρου της Βραζιλίας. Με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας επιχειρείται η μείωση του θηλυκού πληθυσμό των κουνουπιών του είδους Aedes aegypti που φέρουν τον δάγκειο ιό που προκαλεί τον ομώνυμο πυρετό στους ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ