Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Αποστολές δεκάδων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αποστολή δεκάδων πυραύλων «Hellfire» και δεκάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τύπων Scan Eagle, Predator, Raven), ενδεχομένως και επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι» μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη στο Ιράκ στο πλαίσιο της διμερούς «Στρατηγικής Συμφωνίας Ασφαλείας» του 2008 επιβεβαίωσε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Αφορμή στάθηκε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τάιμς της Ν. Υόρκης», που σημείωνε τις αυξημένες αποστολές αμερικανικού προηγμένου στρατιωτικού και πολεμικού υλικού στη Βαγδάτη, εξαιτίας της έξαρσης πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε», που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, σημείωσε πως πίσω από το μπαράζ πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων που από την αρχή του χρόνου έχουν προκαλέσει το θάνατο πάνω από 8.000 Ιρακινών (εκ των οποίων οι 950 είναι Ιρακινοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί) βρίσκονται οι ισλαμιστές ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε», οι οποίοι πολεμούν και στη Συρία στο πλευρό αντικαθεστωτικών δυνάμεων κατά του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Αυτοί φαίνεται πως ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοδυτικής ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ που βρίσκεται στη μεθόριο με τη Συρία και πως αυξάνουν και τις πηγές αυτοχρηματοδότησής τους, ασκώντας εκβιαστικές μεθόδους και βία στον ντόπιο πληθυσμό. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ακόμη πως η δράση των ισλαμιστών της «Αλ Κάιντα» βρίσκει πρόσφορο έδαφος μεταξύ άλλων και εξαιτίας της απροθυμίας του Σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σουνίτες. «Ξεχνά», ωστόσο, επιμελώς το ρόλο άλλων αραβικών χωρών της περιοχής (π.χ. Σαουδική Αραβία) που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις τύπου «Αλ Κάιντα» για να αποδυναμώσουν την ισχύ των σημερινών κυβερνήσεων σε Συρία, Ιράκ, Ιράν και αλλού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ