Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σχέδια νέων εβραϊκών εποικισμών

Από διαμαρτυρία Παλαιστινίων, συμβολικά και με στολή Αϊ - Βασίλη, ενάντια στην επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη
Από διαμαρτυρία Παλαιστινίων, συμβολικά και με στολή Αϊ - Βασίλη, ενάντια στην επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στοχοπροσηλωμένη στο μπλοκάρισμα της «ειρηνευτικής» διαπραγματευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους φαίνεται πως παραμένει η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει την οικοδόμηση νέων, πολλών, εκατοντάδων εβραϊκών εποικισμών σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ μέσα στην επόμενη βδομάδα, μετά την προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή 29 του μήνα απελευθέρωση λίγων εκατοντάδων Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι πληροφορίες για την ανακοίνωση κατασκευής 600 νέων εποικισμών στο Ραμάτ Σλόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και άλλων 800 στη Δυτική Οχθη έκαναν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, να συναντηθεί εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης με τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Μεσανατολικό, Μάρτιν Ιντάικ, καλώντας τον να ασκήσει κάθε πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό προκειμένου να αναβληθεί η ανακοίνωση αυτών των σχεδίων.

Αν και δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου, εντούτοις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για λόγους που σχετίζονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, είχε καλέσει προ ημερών το Τελ Αβίβ να απόσχει από κινήσεις και ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ πρόσφατα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ πως θα είναι «πλήρως υπεύθυνο» για την κατάρρευση και της τρέχουσας ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης εάν υλοποιήσει τις απειλές για την κατασκευή εκατοντάδων νέων εβραϊκών εποικισμών.

Μπαράζ φονικών επιδρομών

Ολα αυτά διαδραματίζονται παράλληλα με το μπαράζ των φονικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που σημειώθηκαν την Τρίτη και την Πέμπτη στη νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο Παλαιστινίων (ο ένας, παιδί τριών ετών...) και τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι. Αφορμή είχε δώσει ο θανάσιμος τραυματισμός ενός Ισραηλινού εργάτη (την περασμένη Τρίτη) από τα πυρά άγνωστου ελεύθερου σκοπευτή από τη μεριά των παλαιστινιακών εδαφών και η αναίμακτη διπλή ρίψη ρουκετών από παλαιστινιακές περιοχές (το απόγευμα της Πέμπτης) σε μεθοριακές περιοχές του νότιου Ισραήλ.

Ας σημειωθεί ακόμη πως οι Ισραηλινοί φορτίζουν περαιτέρω το κλίμα έντασης εντείνοντας τον ενεργειακό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Η απόφαση των Ισραηλινών να κλείσουν το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «μέχρι νεωτέρας διαταγής» είχε ως συνέπεια να διακόψει τη λειτουργία του, ελλείψει καυσίμων, ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας! Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πρακτικά πως οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα έχουν πλέον ηλεκτροδότηση το πολύ 4 ώρες έναντι 12 ωρών που είχαν κατά την κανονική λειτουργία του σταθμού, που είχε αρχίσει να επαναλειτουργεί στις 15 του μήνα έπειτα από διακοπή έξι βδομάδων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» εντείνουν τον στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού (2024-01-30 00:00:00.0)
Με νέα επίθεση απειλεί ο Νετανιάχου (2018-10-16 00:00:00.0)
Το Ισραήλ υπαγορεύει τους όρους του «διαλόγου» (2010-08-17 00:00:00.0)
Ζητούν την επόμενη «κίνηση» απ' τους Παλαιστίνιους... (2005-08-20 00:00:00.0)
Στήριξη ΗΠΑ στο σχέδιο «αποχώρησης» του Σαρόν... (2005-08-12 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές και ζυμώσεις για νέα ισραηλινή κυβέρνηση... (2004-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ