Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
«Πράσινο φως» για μεταφορά αμερικανικής βάσης

ΟΚΙΝΑΟΥΑ.--

Την πολυαναμενόμενη απόφαση για την οριστική μεταφορά της αμερικανικής αεροπορικής βάσης από την περιοχή Φουτένμα του ιαπωνικού νησιού Οκινάουα υπέγραψε χτες ο κυβερνήτης της Οκινάουα Χιροκάζου Νακαΐμα. Η απόφαση υπογράφτηκε 17 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί το 1996, αλλά καθυστερούσε να εφαρμοστεί συνεχώς. Βέβαια, η βάση δεν κλείνει οριστικά, απλώς μεταφέρεται σε άλλο σημείο, παρά τις αντιδράσεις του ιαπωνικού λαού. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει καταγγελίες για εγκλήματα που σχετίζονται με στρατιώτες που ανήκουν στη βάση, θόρυβο και κίνδυνο ατυχημάτων.

Τελικά, ο τοπικός κυβερνήτης έκανε δεκτό το αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης να παραχωρηθεί έκταση γης για να δημιουργηθεί η αμερικάνικη βάση. H τοπική κυβέρνηση της Οκινάουα παλαιότερα είχε διαφωνήσει με τη δημιουργία νέας βάσης στο νησί, καθώς πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν το οριστικό κλείσιμο της βάσης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Νακαΐμα επιδίωξε να αποκρούσει τις αντιδράσεις για την απόφασή του. Επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις ότι η βάση θα χρειαστεί σχεδόν 10 χρόνια να ετοιμαστεί και ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για τη μεταφορά της βάσης εκτός Οκινάουα.

Η νέα βάση θα χτιστεί στην περιοχή Χενόκο στην πόλη Νάγκο. Οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία στην Οκινάουα από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με συνολικά 50.000 στρατιώτες. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στο νησί Οκινάουα. Την Τετάρτη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε επισκέφτηκε τον τοπικό κυβερνήτη, ασκώντας πίεση για τη συμφωνία και χρησιμοποιώντας ως κίνητρο ένα πακέτο οικονομικής στήριξης της Οκινάουα έως το 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ