Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΚ
Διεργασίες «ομοσπονδιοποίησης»

Οπαδός της «ομοσπονδιοποιημένης Ευρώπης» δήλωσε για μια ακόμα φορά χτες ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετέχει στο 5ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που διεξάγεται στο Βερολίνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο φόντο των τελευταίων δημόσιων παρεμβάσεων του Σρέντερ, ο οποίος προωθώντας ακόμα περισσότερο τις γερμανικές επιδιώξεις τάχθηκε υπέρ της έναρξης άμεσων διαδικασιών για την ομοσπονδιακή λειτουργία της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης, ερωτώμενος για την πρόταση Σρέντερ, χαρακτήρισε «πρόωρο» να πάρει κανείς συγκεκριμένη θέση, συμπληρώνοντας ότι οι απόψεις Σρέντερ πρέπει να θεωρηθούν ως «άσκηση για συζήτηση» όσον αφορά το μελλοντικό χαρακτήρα της ΕΕ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τάχτηκε κατά της επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής και της μη κατάργησης των διαρθρωτικών ταμείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συνέδριο του ΕΣΚ (σ.σ: στο οποίο συμμετέχουν 11 πρωθυπουργοί) διεξάγεται σε μια περίοδο που οι πολιτικοί κύκλοι της ΕΕ αναμένουν την πραγματοποίηση του ταξιδιού του Τζ. Μπους στην Ευρώπη. O τελευταίος προτίθεται στην ευρωπαϊκή περιοδεία του να προωθήσει στους συμμάχους του την «ιδέα» της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ομπρέλας» που έχει εξαγγείλει.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρωθυπουργός, αφού έθεσε το ερώτημα «τι είναι αυτό το πράγμα;»..., υποστήριξε ότι η ΕΕ, όπως και στο θέμα των αποφάσεων του Κιότο για το περιβάλλον (τις οποίες έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν οι ΗΠΑ), πρέπει να επιδείξει κοινή στάση. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι απαιτείται η ΕΕ, μέσω της ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, να κατοχυρωθεί ως διεθνής παράγοντας στη διεθνή σκηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ