Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός θα τους στείλει στα σπίτια τους

«

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», είπε ο σπουδαίος μας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, χαρίζοντάς μας ακόμα ένα από τα σλόγκαν του που γίνανε γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Χρησιμοποιούσε το χιούμορ του για να εκφράζει τις απόψεις του και πολλές φορές τη φιλοσοφία του. Ομως ένας άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ δε θα «σκότωνε» τα αστεία του... εξηγώντας τα.

Αυτή την άχαρη δουλιά θα την κάνω εγώ. Πιστεύω ότι το «είσαι ό,τι δηλώσεις» αφορά αυτόν που κάνει τη δήλωση, όχι τους άλλους. Εάν ο Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Εταιρίας Δολοφόνων, δήλωνε ότι είναι χριστιανός και μας έδειχνε και την ταυτότητά του με το Χ.Ο., εμείς θα τον πιστεύαμε; Εάν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκιζότανε πως είναι χριστιανός και μας έδειχνε μάλιστα και την ταμπέλα, ΠΑΤΡΙΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, θα τον πιστεύαμε; Εάν οι παπάδες, ανώτεροι ή κατώτεροι, που στάθηκαν στο πλευρό των δικτατόρων και πηγαίνανε ακόμα και στη Μακρόνησο για να ευλογήσουν τους βασανιστές και να απειλήσουν τα θύματα, μας λέγανε ότι είναι χριστιανοί που εκπροσωπούν το Θεό, θα τους πιστεύαμε;

Επομένως, η δήλωσή σου δε σημαίνει ότι ΕΙΣΑΙ. Στα παραπάνω παραδείγματα γίνεται μια ψεύτικη δήλωση από ανθρώπους αδίσταχτους. Γι' αυτούς θέλω να μιλήσω, αφού κάνω μια μικρή παρένθεση για ν' απαλλάξω τον Τσαρούχη.

Ο Τσαρούχης έκανε ένα αστείο, κοροϊδεύοντας επιπόλαιους ανθρώπους, όπως, π.χ., μερικούς μπογιατζήδες που πιστεύανε ότι είναι ζωγράφοι και προσπαθούσαν μια ζωή να... βρουν αίθουσα να εκθέσουν το έργο τους! `Η γι' αυτούς που παίξανε σε μια όπερα, βουβοί κομπάρσοι και όταν κατέβαινε το έργο δηλώνανε τραγουδιστές της όπερας κτλ., κτλ., κτλ..

Προχωρώ λοιπόν μ' αυτούς που ούτε καν ονειρεύτηκε ο Γ. Τσαρούχης όταν έκανε την παρατήρησή του. Γιατί γράφω γι' αυτούς; Γιατί στις τρεις βδομάδες που πέρασαν, χωρέσανε το Πάσχα, η 21η Απριλίου, το Ασφαλιστικό, η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδικάσει το λαό σε πιο άγρια πείνα και εξαθλίωση και τελικά η Ενωση του Λαού, που έφερε τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και τη θριαμβευτική νίκη στην πρώτη μάχη με την κυβέρνηση.

Ολα αυτά, θες δε θες, οι εικόνες, οι συγκρίσεις, οι μνήμες, η αδικία, οι αγώνες του ελληνικού λαού και ο πόνος στήνουνε χορό μπροστά στα μάτια σου. Οι ψεύτικες δηλώσεις και υποσχέσεις ξεσκεπάζονται κάθε φορά. Φτάνει πια. Το Πάσχα γιορτή της αγάπης και του Χριστού την κάναν φαγοπότι για τον Αντίχριστο. Ανάμεσα σε αυτούς που με... θρησκευτική ευλάβεια τήρησαν το έθιμο του αρνιού στη σούβλα είναι οι νυν και τέως πρωθυπουργοί και υπουργοί, που η δουλιά τους είναι το πώς θα πλουτίζουν οι πλούσιοι σε βάρος του φτωχού χωρίς να επιτρέπουν στο φτωχό να σηκώνει κεφάλι.

Ανήκουν αυτοί στο «Αγάπα τον πλησίον σου;». Τρώνε ένα κοψίδι από το αρνί ή έστω και ένα ολόκληρο αρνί κι αλλάζουν; Πιστεύω ότι ούτε τρελή αγελάδα δεν τους αποσπά από το χρήμα και την υποταγή. Κι αναρωτιέμαι, αν αυτοί οι άνθρωποι που τόσο ανοιχτά αδικούν και εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό, πότε με τα ψέματα, πότε με ανοιχτή βία και πότε με τους πράκτορές τους μέσα στο συνδικαλισμό, θα καταφέρουν, ακόμα κι ύστερα απ' το ξεγύμνωμά τους, να ξεστρατίσουν και να διασπάσουν τον ελληνικό λαό.

Ο δικομματισμός είναι ένα απλοϊκό τέχνασμα που σώζει την πλουτοκρατία για πολλά χρόνια. Εχουν διχάσει τους απληροφόρητους ψηφοφόρους τους με ό,τι μέσον μπορούν. Στις μικρές πόλεις υπάρχουν και καφενεία όπου στο ένα πηγαίνουν οι Νεοδημοκράτες και στο άλλο οι Πασόκοι. Και δε συναντιούνται να βρούνε τρόπους να βοηθήσουν το κόμμα τους. Τάβλι παίζουν και καφέ πίνουν και στο ένα και στο άλλο. Μπορεί και να μην τους αρέσει ο καφές του καφενείου τους, αλλά δεν πειράζει. Δε θα προδώσουν το Κόμμα! Δε θα αυτομολήσουν!

Τώρα που το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημάδια διάλυσης, η ΝΔ περιμένει να αναλάβει αυτή για να κάνει τα ίδια. Το έχει πει ξεκάθαρα και σαν κόμμα και βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ, στις αντιλαϊκές αποφάσεις και με δηλώσεις των στελεχών του.

Ο κ. Μητσοτάκης μόλις έγινε πρωθυπουργός, είπε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ: «Εσείς είστε το κράτος!». Φαίνεται πως από τότε είχε στο νου του τον προσωπικό του «τρομονόμο» και σαν επίτιμος πρόεδρος είπε τώρα τελευταία. Τι θα πει κεκτημένα! Οταν δεν υπάρχουν χρήματα, τι να τα κάνεις τα κεκτημένα;

Και η κυρία Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι τα προβλήματα δε θα λύνονται στο πεζοδρόμιο, αλλά θα τα λύνει αυτή από το γραφείο της.

Με αυτές τις γελοιότητες είναι δυνατόν να κοροϊδέψουν τον κόσμο γι' άλλη μια φορά; Πιστεύω ότι είναι αδύνατο. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά, ο λαός θα τους στείλει στα σπίτια τους να μετράνε τα κέρδη τους.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ