Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Με διαβατήριο τον αντικομμουνισμό

Ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για διωγμούς της Ρωσικής Εκκλησίας από το προηγούμενο «φασιστικό καθεστώς» και συμφώνησε με τους Ρώσους ιεράρχες για τον πολιτικό ρόλο της Εκκλησίας

Την πολιτική του «ταυτότητα», με τη σφραγίδα του αντικομμουνισμού, δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει χτες, δεύτερη μέρα της πολυήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στην αντιφώνησή του προς τον μητροπολίτη Σμολένσκ Κύριλλο ο αρχιεπίσκοπος, όπως μεταδίδει το «flash.gr» από τη Μόσχα, έκανε λόγο για διωγμούς που υπέστη η Εκκλησία της Ρωσίας από το προηγούμενο «φασιστικό καθεστώς», ενώ δήλωσε την πλήρη ταύτισή του με το ρόλο που διεκδικεί η Ρωσική Εκκλησία στην πολιτική. «Αν δε σας έβλεπα, είπε ο αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον Ρώσο μητροπολίτη, θα νόμιζα ότι ακούω τη φωνή μου μέσα από ένα μαγνητόφωνο».

Στη Μόσχα, χτες, ο αρχιεπίσκοπος έκανε τον πρώτο επίσημο απολογισμό της επίσκεψης του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄ στην Αθήνα, στις συνομιλίες που είχε με τον μητροπολίτη Σμολένσκ Κύριλλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψης του πάπα στην Αθήνα, τα οποία χαρακτήρισε θετικά. «Η Εκκλησία της Ελλάδος, είπε, αντιμετώπισε ως πρόκληση και όχι ως δοκιμασία την επίσκεψη του πάπα στην Αθήνα». Για να προσθέσει ότι η Εκκλησία περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα όσον αφορά στην παρουσία της και επέβαλε την απουσία του ουνίτη καρδινάλιου που επρόκειτο να συνοδεύσει τον πάπα.

Ο αρχιεπίσκοπος θέλησε να εμφανίσει στη Μόσχα τον εαυτό του ως εκφραστή απέναντι στον πάπα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς, όπως υποστήριξε, έθεσε στον πάπα με παρρησία και ειλικρίνεια τα προβλήματα των ορθοδόξων λαών. Σημείωσε ακόμα ότι εκπροσώπησε επάξια την Ορθοδοξία, ενώ ο μητροπολίτης Σμολένσκ δεν έκρυψε το ρόλο που παίζει η Ρωσική Εκκλησία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ιεράρχης είπε ότι «το Βυζάντιο συνεχίζει να ζει μέσα στη Ρωσία», αλλά και ότι «η χριστιανική ιδεολογία πρέπει να βρίσκεται μέσα στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς στη Ρωσία, στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο».

Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε, εάν έχει αναλάβει ευρύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Βατικανού και των Ορθόδοξων Εκκλησιών, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απάντησε: «Οχι, δεν υπάρχει εκ μέρους μας τέτοια διάθεση, εάν όμως μας ζητηθεί να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες, υποθέτω η Σύνοδος που θα έχει τον τελικό λόγο ότι δεν πρόκειται να το απορρίψει». Την απάντηση από τη ρωσική πλευρά έδωσε ο μητροπολίτης Σμολένσκ, ο οποίος δήλωσε ότι για να συναντηθούν ο Πατριάρχης με τον Πάπα θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες. «Δεν υπάρχουν μυστικοί λόγοι που δε γίνεται η συνάντηση. Εμείς έχουμε την πρόθεση να ανοίξουμε νέα σελίδα, όχι όμως και να κάνουμε ένα σόου, μια τυπική επίσκεψη».

Στον απόηχο της επίσκεψης του πάπα κινήθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος ανέφερε: «Από την επίσκεψη του πάπα ωφελήθηκαν όλοι. Η χώρα έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας τέτοιας επίσκεψης. Ωφελήθηκαν και οι ηγεσίες των δύο Εκκλησιών. Μπήκε η βάση για μια νέα πορεία, προκειμένου να συζητηθούν και τα μεταξύ τους προβλήματα».

Στα παρελκόμενα της επίσκεψης του πάπα στην Αθήνα εντάσσεται και η φημολογία περί επικείμενης συνάντησης Σημίτη-Χριστόδουλου, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, συμφωνήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης στον Αρειο Πάγο. Πάντως, η Αρχιεπισκοπή, διά του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου, Χ. Κονιδάρη, διέψευσε χτες αυτές τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Σημίτης είπε στον αρχιεπίσκοπο ότι «είναι ώρα να βρεθούμε και να συζητήσουμε». Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής δήλωσε ότι «ποτέ μέχρι σήμερα δε ζητήθηκε είτε επισήμως, είτε ανεπισήμως, ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από άλλον κυβερνητικό παράγοντα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο». Από την πλευρά του, ο Δ. Ρέππας δε θέλησε ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ