Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κατηγορούν τον ΟΗΕ για μεροληψία υπέρ των στασιαστών

TZOYMΠΑ.--

Δριμύ κατηγορώ, για τον επεμβατικό ρόλο που επιχειρεί να παίξει η αποστολή κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Unmiss), εξαπέλυσε χτες ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, λοιδορώντας την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα του ότι ενεργεί ως «παράλληλη κυβέρνηση».

Ο ίδιος, στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, κατηγόρησε αξιωματούχους της νοτιοσουδανικής αποστολής του ΟΗΕ πως κρύβουν ακόμη και στασιαστές ενόπλους και όπλα του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ στα στρατόπεδα τους, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε εάν η αποστολή Unmiss ήρθε στο Ν. Σουδάν ως παράλληλη κυβέρνηση. Λίγο θέλουν για να ανακοινώσουν το όνομα του επικεφαλής της UNMISS ως συμπροεδρεύοντα της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν».

Εκπρόσωπος της αποστολής UNMISS υπεραμύνθηκε του «ουδέτερου ρόλου» του ΟΗΕ και απέρριψε τις κατηγορίες για το κρύψιμο όπλων και ενόπλων των δυνάμεων του πρώην αντιπροέδρου Ματσάρ σε βάσεις κυανοκράνων της αποστολής, υποστηρίζοντας ότι ισχύει «πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα όπλα».

Εντούτοις, εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού επανήλθε στις κατηγορίες για υπόθαλψη ενόπλων στασιαστών, αναφέροντας, ως παράδειγμα, την περίπτωση στρατοπέδου κυανοκράνων του ΟΗΕ στην πόλη Μπορ της πολιτείας Τζόνγκλεϊ, σημειώνοντας με νόημα: «Ο πρόεδρος Κιίρ δεν έχει δώσει το πράσινο φως για να επιτεθεί στην UNMISS αλλά η UNMISS θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη στρατηγική της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ