Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγραφή διαφορετικών τοποθετήσεων την πρώτη μέρα της «Γενεύης 2»

Από τα παζάρια στο Μοντρέ κατά τις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης
Από τα παζάρια στο Μοντρέ κατά τις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης
ΒΕΡΝΗ.--

Η χτεσινή έναρξη της διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας («Γενεύη 2»), με τη συμμετοχή του ΟΗΕ και περίπου 40 χωρών, κατέγραψε το σημαντικά αυξημένο βαθμό δυσκολίας για σύγκλιση των θέσεων ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τον αντιπολιτευόμενο «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» σχετικά με το σχηματισμό ενός μεταβατικού κυβερνητικού φορέα με πλήρεις εξουσίες. Η Συρία είναι και αυτή πεδίο έκφρασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πράγμα που φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ενημερώνοντας χτες το απόγευμα τους δημοσιογράφους για την πρώτη μέρα της Διάσκεψης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία κ.ά., σημείωσε ότι «κανείς δεν υποτίμησε τις δυσκολίες» για την επίλυση της κρίσης. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει «άμεση πρόοδο», θυμίζοντας ωστόσο ότι «ο συριακός λαός περιμένει απεγνωσμένα ανακούφιση από τον εφιάλτη στον οποίο έχει παγιδευτεί». Ο Μπαν ανακοίνωσε ότι σήμερα ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ θα έχει ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» του Αχμαντ αλ Τζάρμπα, ώστε να εξακριβώσει εάν οι δύο πλευρές είναι σε θέση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αρχίσουν αύριο (Παρασκευή) άμεσες συνομιλίες. Ο απεσταλμένος των ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, διέβλεψε, πάντως, από χτες περιθώρια και από τις δύο πλευρές, ώστε να επιτραπεί στα πεδία των συγκρούσεων η πρόσβαση οργανώσεων αρωγής και να επιτευχθεί κατά τόπους εκεχειρία.

Την ίδια αίσθηση αποκόμισε χτες βράδυ από ξεχωριστές συναντήσεις του με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συναντηθούν άμεσα αύριο, αρχίζοντας την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν παρέλειψε, επιπλέον, να καλέσει τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Αχμαντ Τζάρμπα και τις ξένες δυνάμεις που τον υποστηρίζουν να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της συνδιάσκεψης.

Κατά τη χτεσινή έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης στο «Παλάς Μοντρέ», ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Αλ Μουάλεμ που ηγείται της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, σημείωσε ότι η χώρα του σπαράσσεται από τη δράση τρομοκρατών και ξένων δυνάμεων. Επέκρινε το λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» ότι δεν είναι παρά μία οργάνωση Σύρων εξόριστων που έχει ελάχιστη επαφή με ό,τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία, αποκαλώντας τους «προδότες» και «πουλημένους πράκτορες του εχθρού».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» Αχμαντ Τζάρμπα κάλεσε ευθέως τον Ασαντ να παραδώσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ότι η πλευρά του σχεδιάζει να παρουσιάσει σύντομα χρονοδιάγραμμα 3-6 μηνών για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, «ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να παραταθούν για χρόνια οι διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Ασαντ».

Ανάλογη θέση περί πολιτικού εξοβελισμού του Ασαντ από μελλοντική θέση εξουσίας στη Συρία πήρε στη διάρκεια της ομιλίας του και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που ισχυρίστηκε ότι ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ «δεν μπορεί να ανακτήσει τη νομιμότητα της κυβέρνησής του», επειδή «συνέτριψε βάρβαρα» το αρχικά «ειρηνικό κίνημα κατά της κυβέρνησής του».

Η συγκεκριμένη αναφορά του Κέρι προκάλεσε την εύλογη οργή του Σύρου υπουργού Εξωτερικών που του επισήμανε πως «κανείς εκτός από το συριακό λαό δεν έχει δικαίωμα να απομακρύνει τον Πρόεδρο Ασαντ». Ο Μουάλεμ, που παρέτεινε κατά διπλάσιο χρόνο την παραμονή του στο βήμα του ομιλητή προκαλώντας την αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ, κατηγόρησε «τη Δύση» ότι «πολεμά την τρομοκρατία δημοσίως, ενώ την τροφοδοτεί μυστικά».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι κύριος στόχος της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Μοντρέ είναι ο τερματισμός της «τραγικής σύρραξης» και η αποτροπή επέκτασή της σε άλλες χώρες της περιοχής. Κάλεσε τους «εξωτερικούς παράγοντες της κρίσης» να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Μόσχας για συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης εντός Συρίας «σε εθνικό διάλογο» και τη συμμετοχή του Ιράν «σε έναν διεθνή διάλογο».

Παράλληλα με τους διπλωματικούς διαξιφισμούς στο Μοντρέ, ανέβηκε χτες και το θερμόμετρο στα πεδία της μάχης στο Ιντλίμπ και στο Χαλέπι (όπου αναφέρθηκε χτες, μετά από καιρό, η περιορισμένη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης από το συριακό στρατό) και στη νότια περιοχή Νταράα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ