Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Εντείνονται τα παζάρια των ιμπεριαλιστών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την ένταση των παζαριών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε χτες.

Στο επίκεντρο βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι μια γρήγορη λύση στο Κυπριακό θα είναι προς το κοινό συμφέρον και θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τόνισε ότι είναι επείγον να γίνει «ένας περιεκτικός διακανονισμός», λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων και ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».

Από τη μεριά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση». Συμπλήρωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στηρίξει τη στάση του ψευδοκράτους, που οι αστικές κυβερνήσεις της Τουρκίας θεωρούν «εποικοδομητική», και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα έπρεπε να στηρίξει τη διαδικασία με την ίδια στάση. Βασική μας αρχή είναι μια ομοσπονδιακή δομή βασισμένη σε δύο ιδρυτικά κράτη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τίποτα άλλο πέρα από αυτό». Επισήμανε ότι δε θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα σε σχέση και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Κύπρο, που είναι χωρισμένη με την πράσινη γραμμή των Ηνωμένων Εθνών. «Η νότια πλευρά δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τη Βόρεια Κύπρο, κάτι που αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε. «Οσοι περιμένουν ότι θα έχουμε διαφορετική στάση κάνουν λάθος. Υπαινίχθηκαν να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας. Υποθέτουμε ότι δεν έχουμε ακούσει τέτοια πρόταση», εξήγησε.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι διεργασίες εντείνονται στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, στο πλαίσιο της διαρκούς αναμόρφωσης των συμμαχιών, ο Τούρκος πρωθυπουργός - αναφερόμενος στην «Οργάνωση Συνεργασίας της Σανγκάης» - δήλωσε: «Για μας είναι όλα στην ημερήσια διάταξη. Η ΕΕ έκανε την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα για 51 χρόνια και θα συνεχίσουμε αν έχουμε αποτέλεσμα, αν όμως δεν έχουμε, αυτό θα μας ωθήσει σε άλλες επιδιώξεις. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε βήματα εκεί όπου επιτυγχάνουμε αποτελέσματα. Η Τουρκία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που παίρνει αποφάσεις μόνη της».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έσπευσε (όπως και οι άλλοι δύο αξιωματούχοι) να εκφράσει «ευγνωμοσύνη» για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες που έχει προκαλέσει η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία.

Οσον αφορά τις συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αυτές έγιναν υπό τη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς που έχει ξεσπάσει και των επικρίσεων που η χώρα έχει δεχτεί (και) από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την «παρέμβαση» κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. «Στις συνομιλίες μας αναφερθήκαμε στις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία από τις 17 Δεκέμβρη. Επέστησα την προσοχή στο ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, είναι δεσμευμένη να σέβεται τα πολιτικά κριτήρια της πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του νόμου για το διαχωρισμό των εξουσιών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ρομπάι.

Στο μεταξύ χτες, έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις «εκκαθαρίσεις» σε δυνάμεις ασφαλείας και δικαστικό σώμα, αφού μόνο στην Αγκυρα έφτασαν τους 470 τα στελέχη της αστυνομίας που απολύθηκαν ή μετατέθηκαν. Μαζικές μετατάξεις σημειώθηκαν και στη Σμύρνη.

Χτες, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία (που υπογράφτηκε στις 16 Δεκέμβρη μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ), σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα στην Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ