Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για τη σωτηρία του Κτήματος Θων

Συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής και πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ χτες, ενάντια στην καταστροφική συμπαιγνία κυβέρνησης - Δήμου και Βωβού

Την ομόφωνη αντίθεσή τους στη δημιουργία ενός ακόμη μεγαθηρίου στο Κτήμα Θων, εξέφρασαν κάτοικοι και φορείς των Αμπελοκήπων, οι οποίοι διατράνωσαν για άλλη μια φορά ότι ο χώρος αυτός πρέπει να γίνει πράσινο, ανάσα ζωής, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας των κατοίκων.

Σε χτεσινή τους συγκέντρωση, στη συμβολή των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλο μπετόν, να γίνει πράσινο το κτήμα Θων», παρομοίασαν την πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων, με ένα σκιάχτρο που πάνω του ήταν καρφιτσωμένα όσα βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της Αθήνας: Νέφος, ασφυξία, μπετόν, γυάλινα κτίρια και καύσωνας.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων Θ. Μαύρη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η απάντησή μας στη συνεχιζόμενη συμπαιγνία ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμου, Βωβού είναι ένα μαζικό συνοικιακό κίνημα, ώστε να πετάξουμε στα καλάθι των αχρήστων τα αντιπεριβαλλοντικά μέτρα τους».

Ο γραμματέας του Συλλόγου Μ. Ζωίδης, αφού έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό του κτήματος και πώς κατέληξε, από το 1979 που είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, σήμερα να κινδυνεύει να χαθεί οριστικά, κάλεσε τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και το Δήμο να πάρουν άμεσα πολιτική απόφαση, ώστε ο χώρος να γίνει πράσινο. Παράλληλα επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να αναδειχτεί το διατηρητέο εκκλησάκι «Τσίλερ» (βρίσκεται εντός του κτήματος Θων), είναι να γίνει υψηλό πράσινο και όχι άλλο ένα γυάλινο κτίριο.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβαν οι βουλευτές που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, επισήμανε για μια ακόμα φορά ότι το Κόμμα βρίσκεται αλληλέγγυο στους αγώνες των κατοίκων, για να προσθέσει, όμως, ότι η λύση του προβλήματος είναι στα δικά τους χέρια, με τη διοργάνωση ακόμα πιο πλατιών και πιο μαζικών αγώνων». Και συνέχισε: «Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό, αφού δεν αφορά μόνο το Κτήμα Θων, αλλά όλη την Αθήνα. Ο,τι έχει μείνει πράσινο, με τη δεδομένη πολιτική που ακολουθείται, θα γίνει τσιμέντο».

Από την πλευρά του ο Γ. Γιακουμάτος, βουλευτής της ΝΔ τόνισε προκλητικά: «Να σπάσουμε τις κομματικές αλυσίδες». Ξεχνώντας προφανώς ότι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ στο Δήμο Αθηναίων ψήφισαν πριν από ένα μόλις μήνα υπέρ της πρότασης Βωβού. Οπως τόνισε και ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», πρόκειται για «ιερή συμμαχία των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χαρ. Παπαμάργαρης, νομαρχιακός σύμβουλος με την Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), ο Γ. Θεοδωράτος, γραμματέας της ΝΑΣ, η Α. Φιλίνη, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθήνας και πλήθος εκπροσώπων φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ