Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Θα νικήσουμε!»

Σε μια δημοσκόπηση που έγινε, τελευταία, στην «απελευθερωμένη» πια και «δημοκρατική» Ρωσία, οι πολίτες ρωτήθηκαν, τι σημαίνουν γι' αυτούς οι λέξεις σοσιαλισμός και καπιταλισμός. Και εκείνοι, με ποσοστά 60 και 70%, απάντησαν: Σοσιαλισμός σημαίνει πατριωτισμός, ήθος, δικαιοσύνη, κολεκτιβισμός, λαοκρατία. Και καπιταλισμός, ατομική ιδιοκτησία, εξουσία των λίγων, εγκληματικότητα, μηδενική κοινωνική προστασία, διάλυση των πάντων.

Τα δέκα χρόνια καπιταλιστικών «μεταρρυθμίσεων» και «ελευθερίας» ήταν αρκετά, για να διαλύσουν, πραγματικά, αυτήν τη μεγάλη και πλούσια χώρα, και να δημιουργήσουν ένα κράτος, όπου κυβερνούν (και καλοπερνούν) οι μαφιόζοι, οι μαυραγορίτες και οι σωματέμποροι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του ρωσικού λαού λιμοκτονεί κυριολεκτικά.

Ο Ρώσος καθηγητής Βίκτορ Λεβασόβ, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών Κοινωνιολογικών Ερευνών του Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, παρόλο που ο ίδιος δεν είναι κομμουνιστής, μιλάει ανοιχτά για «οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή», που συντελέστηκε στη Ρωσία αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια. «Ενας ορμητικός χείμαρρος σημαντικότατων στρατηγικών πρώτων υλών αρίστης ποιότητας», γράφει σε σχετικό άρθρο του, «διέρρευσε (με τιμές εξευτελιστικές) προς τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, που εξασφάλισαν τις στρατηγικές τους προμήθειες σε υλικά και ειδικούς, για πολλά πολλά χρόνια».

Το συμπέρασμα που βγαίνει από το άρθρο του καθηγητή Λεβασόβ είναι ότι ο «παλιννοστήσας» καπιταλισμός στη Ρωσία, όχι μόνο ελευθερία και δημοκρατία δεν έφερε, αλλά είναι ήδη καταδικασμένος στη συνείδηση των ίδιων των λαών που τον βιώνουν εκεί. Των λαών αυτών, που εκφράζουν τώρα με κάθε τρόπο τη λαχτάρα τους να απαλλαγούν το συντομότερο από τα νύχια αυτού του απάνθρωπου οικονομικού και πολιτικού συστήματος. (Σε τίτλο χτεσινής αστικής εφημερίδας, διάβασα: Γκάλοπ στη Ρωσία. Ο Λένιν ζει στις καρδιές των Ρώσων).

Αλλά το πιο τρανό παράδειγμα της εμπειρίας αυτών που έζησαν και είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα δυο συστήματα, και της απόφασής τους να επιστρέψουν το συντομότερο στο σοσιαλιστικό καθεστώς, είναι η περίπτωση της Μολδαβίας. Παρ' όλα τα «μεγάλα μέσα» που χρησιμοποίησαν εκεί, στις τελευταίες εκλογές, οι ξένοι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι λακέδες τους (τρομοκρατία, εξαγορά συνειδήσεων, βία, νοθεία κλπ.), οι κομμουνιστές, με 50,2% σε ψήφους και με 71 έδρες σε σύνολο 101, αναδείχτηκαν νικητές και ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, χαράζοντας ξανά τη «ρότα» επιστροφής του καραβιού της Μολδαβίας στο σίγουρο λιμάνι του σοσιαλισμού, «βοηθώντας», όπως χαρακτηριστικά είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, στην πρόσφατη επίσκεψή της εκεί, «να ανάψει ένα φως ελπίδας, μέσα στο σκοτάδι αυτής της τραγικής δεκαετίας, που έχουμε ζήσει, λαοί και κομμουνιστικά κόμματα».

Τα μηνύματα, λοιπόν, από παντού, είναι καθαρά και ελπιδοφόρα. Και εκφράζονται ακόμα πιο καθαρά, με τις δυο αυτές λαμπερές και αχτιδοβόλες λέξεις, που με σιγουριά και αυτοπεποίθηση φώναξε, για να ακουστούν σε όλη την οικουμένη, ο Φιντέλ Κάστρο, στον πρόσφατο λόγο του, με την ευκαιρία της επετείου της πανωλεθρίας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στον Κόλπο των Χοίρων: «Θα νικήσουμε!».

Ετσι είναι, και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η ισχύς των άψυχων σιδερικών, οι «έξυπνες» βόμβες και τα «αόρατα» Στελθ, δε θα μπορέσουν να νικήσουν την ψυχή και τη θέληση των ανθρώπων να ζήσουν ελεύθεροι. Ο σοσιαλισμός θα νικήσει.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση (2017-11-01 00:00:00.0)
Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος (2016-11-09 00:00:00.0)
Επικράτηση του φιλοδυτικού μπλοκ (2014-12-02 00:00:00.0)
Αιματηρά επεισόδια (2009-04-08 00:00:00.0)
Λαϊκοί πόθοι για ένα καλύτερο αύριο (2001-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ