Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Λήξη διαπραγματεύσεων

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και του ρώσικου μονοπωλίου της «Gazprom» για τις νέες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η νέα τιμή θα είναι 15% μειωμένη σε σχέση με την ισχύουσα τιμή, δηλαδή από τα 460 δολάρια/1000 κ.μ. θα διαμορφωθεί περίπου στα 392 δολάρια, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2013.

Η νέα τιμή θα ισχύει μέχρι το 2016, ενώ από τότε η ισχύς της σύμβασης επεκτείνεται για ακόμη 10 χρόνια με τη συμφωνία να προβλέπει δύο αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από δύο χρόνια. Η νέα συμφωνία αφήνει σίγουρα ικανοποιημένη την ρωσική πλευρά, η οποία εξασφαλίζει για ακόμη 12 χρόνια την προώθηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας, σε τιμές που στη χειρότερη περίπτωση θα κυμαίνονται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα, θα προκύψουν οφέλη και για τις εγχώριες μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, καθώς, όπως ανακοίνωσε και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, η μείωση της τιμής που εξασφάλισε η ΔΕΠΑ από τη «Gazprom» θα «περάσει» στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Ασχετα με τα όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι δηλαδή η μείωση της τιμής θα ωφελήσει και τους οικιακούς καταναλωτές, στην πραγματικότητα οι πολύ μικρότερες εκπτώσεις που θα προκύψουν στα οικιακά τιμολόγια θα λειτουργήσουν ως «κράχτες» στην αναζήτηση νέας πελατείας από τη ΔΕΠΑ. Η οποία, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, με το ρωσικό ενδιαφέρον να παραμένει πάντα δεδομένο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ