Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα

ΡΩΜΗ.--

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλη ανέβηκαν το Φλεβάρη οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO) που εδρεύει στη Ρώμη, εκτιμώντας ως βασικές αιτίες όχι μόνο φυσικές καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, ξηρασίες κ.ά.) αλλά και τη σημερινή ρευστή κατάσταση στην Ουκρανία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης.

Οπως σημειώνουν οικονομολόγοι του FAO, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Οργανισμού αυξήθηκε κατά 2,6% (ή 5,2 μονάδες) από το Γενάρη, φθάνοντας το Φλεβάρη στις 208,1 μονάδες.

Ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO, δεν απέκλεισε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς τιμές βασικών τροφίμων και τον τρέχοντα μήνα, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα έχει δημιουργήσει ένα ορισμένο επίπεδο ανησυχίας στις αγορές, αφού είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ενώ βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με ένα βραχυπρόθεσμο σοκ τιμών». Ο Αμπασιάν πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό, εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», προβλέποντας σε αντίθετη περίπτωση «μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές (τροφίμων) στο εγγύς μέλλον».

Στη λίστα του FAO με τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται η Συρία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ