Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προτάσεις για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις μετά τις εκλογές...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε χτες ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Λαζάρ Κρστιτς τις εκτιμήσεις ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, σε περίπτωση που αποτύχει να εξοικονομήσει 400.000.000 ευρώ και να μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2017.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα «Blic» ο Κρστιτς σχετικά με τους πιθανούς πόρους και τρόπους εξοικονόμησης των 400.000.000 ευρώ, ο υπουργός υπέδειξε ως πιθανά μέτρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μία «επιθετική καταστολή» της παραοικονομίας μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σερβία στις 16 τρέχοντος μηνός.

Σχετικά με την επιβολή φόρου «αλληλεγγύης», ο Κρστιτς είπε ότι επιβάλλεται σε όλους τους μισθούς του δημόσιου τομέα που ξεπερνούν τα 60.000 δηνάρια (μόλις 517,25 ευρώ), καλώντας τους εργοδότες να καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων «κανονικά».

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ο Κρστιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι πολλές οι τράπεζες που ανήκουν στο κράτος», προτείνοντας με άλλα λόγια ξεπούλημα μέρους του κρατικού τραπεζικού τομέα στα μονοπώλια.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάνταρ Βούλιν, ανακοίνωσε πως το Βελιγράδι θα ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών για μετεξέλιξη σε στρατό των τουλάχιστον 5.000 ατόμων που υπηρετούν στις λεγόμενες «υπηρεσίες ασφαλείας» αλλά και εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στο προτεκτοράτο.

«Είναι απαράδεκτο και αντίθετο στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατός στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι περιοχή υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και σε αυτήν υπάρχει μόνο μία ένοπλη δύναμη, η "ειρηνευτική" δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR)», είπε ο Βούλιν, εκφράζοντας στη συνέχεια «βαθιά ανησυχία» για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο. Ανέφερε, μάλιστα, ως παραδείγματα την πρόσφατη επίθεση με πέτρες σε προσκυνητές στην Τζακόβιτσα και την απαγόρευση εισόδου Σέρβων πολιτών και πολιτικών, όπως συνέβη προχτές με τον ηγέτη του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ