Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διάσκεψη για «άμβλυνση» των αντιθέσεων στη Λιβύη

Από τη συνάντηση στη Ρώμη για τη Λιβύη
Από τη συνάντηση στη Ρώμη για τη Λιβύη
ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στην άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων της αστικής τάξης στη Λιβύη και την «εξασφάλιση» των πιο επικίνδυνων όπλων που παραμένουν στη χώρα μετά την ανατροπή, από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ, του Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι εστίασαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών κυρίως δυτικών και αραβικών χωρών που συναντήθηκαν στη Ρώμη με πρωτοβουλία της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Γερμανός ομόλογός της, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σημείωσε στη διάρκεια παρέμβασής του ότι «τα πιο ανεξέλεγκτα (πολεμικά) υλικά παραμένουν απειλή για όλη την περιοχή», θυμίζοντας ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν διαθέσει φέτος αρκετά εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα «εξασφάλισης» όπλων στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, περιορίστηκε σε μία θερμή χειραψία στην αρχή της διάσκεψης της Ρώμης με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Αλί Ζεϊντάν, και σε συνάντηση με τον ισλαμιστή πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, Νούρι Αμπού Σαχμέιν, για να ρίξει στη συνέχεια το βάρος των επαφών του με τον Ρώσο και τους άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του στις εξελίξεις στην Ουκρανία...

Η οικοδέσποινα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, Φ. Μογκερίνι, σημείωσε ότι η «διεθνής κοινότητα» επιθυμεί να στηρίξει το λιβυκό λαό αναγνωρίζοντας ότι αυτός εξακολουθεί να υποφέρει «πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και το φυσιολογικό» από την ανεξέλεγκτη διακίνηση όπλων και πυρομαχικών και τη βία εξτρεμιστικών ομάδων.

Στη Ρώμη βρέθηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, που στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του υπενθύμισε στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τη συμβολή της ελληνικής αστικής τάξης δήθεν «στον αγώνα του λαού της Λιβύης για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Απελάθηκε ο Σαάντι Καντάφι

Ωρες νωρίτερα, κατέφθανε με ειδική πτήση από το Νίγηρα στην Τρίπολη της Λιβύης ο Σαάντι Καντάφι, ένα από τα οκτώ παιδιά του Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι. Ο Σαάντι, που σε αντίθεση με τον αδελφό του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι δεν καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, διετέλεσε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, πρόεδρος της Λιβυκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και των ειδικών δυνάμεων του λιβυκού στρατού. Μετά την άφιξή του στην Τρίπολη ο Σαάντι Καντάφι μεταφέρθηκε σε φυλακές της Τρίπολης όπου κρατείται μέχρι τη δίκη του για κατάχρηση ξένης περιουσίας διά της βίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανοί κομάντος και κατασκοπευτικά αεροπλάνα (2016-05-19 00:00:00.0)
Προετοιμασίες επέμβασης από ΗΠΑ και άλλους (2016-04-09 00:00:00.0)
Επιδρομές «αγνώστων» και άρνηση στο σχέδιο του ΟΗΕ (2015-10-21 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις (2014-05-22 00:00:00.0)
Ο Γ. Παπανδρέου ήταν στο Ιδρυμα Καντάφι (2011-03-05 00:00:00.0)
Συνέντευξη του Μ. Καντάφι (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ