Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή η ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την παράδοση ακόμη μεγαλύτερης μερίδας της ηλεκτρικής ενέργειας στα μονοπώλια. Χτες, ένα 24ωρο μετά από τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την παραπέρα σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρουσιάστηκε το σχέδιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της τεράστιας στρατηγικής σημασίας υποδομής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή την πώληση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όπως προβλέπει ο Νόμος 4237/2014, που ψηφίστηκε στις 6 Φλεβάρη στη Βουλή.Το υπόλοιπο 34% θα ανήκει στο Δημόσιο. Το τίμημα θα καθοριστεί ανάλογα με την τελική προσφορά του επενδυτή.

Το σχέδιο της πρόσκλησης παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Οπως ανέφερε, η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη θα γίνει η προεπιλογή και η ανακήρυξη των «επενδυτών» που θα περάσουν στη δεύτερη φάση όπου θα γίνει η τελική επιλογή και θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις συμμετοχής που τίθενται για τους «ενδιαφερόμενους επενδυτές», είναι τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους την τελευταία τριετία να ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ και ότι θα πρέπει να έχουν εμπειρία από τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον τα τρία «στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων» σε υποδομές με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως αυτά του ΑΔΜΗΕ ή γενικά σε υποδομές Ενέργειας. Στην περίπτωση σύμπραξης επιχειρηματικών ομίλων, τα τεχνικά κριτήρια που προβλέπονται θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον από το ένα μέλος της σύμπραξης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει με ποσοστό από 10% και πάνω. Αν ο «ενδιαφερόμενος» δεν πληροί τα τεχνικά κριτήρια, τότε για πέντε χρόνια το Δημόσιο θα έχει τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Ανάγκη να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία η ηλεκτρική ενέργεια

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με «την όποια ιδιωτικοποίηση», προσθέτοντας ότι «η ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία εμείς πιστεύουμε ότι έχει ωριμάσει πολύ καιρό πριν». Χαρακτήρισε «έγκλημα την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος του λαού», διαδικασία που, όπως είπε, πρέπει να σταματήσει τώρα. Ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση γίνεται με βάση τις οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανοίγοντας νέα πεδία για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, επιδεινώνοντας τη ζωή του λαού, τον οποίο καταδικάζει σε ενεργειακή φτώχεια και στο σκοτάδι. Χαρακτήρισε τεράστια υποκρισία τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου που, ενώ καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που την προωθεί. Επιπλέον, ανέδειξε τις ευθύνες και του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού που, στο όνομα του «ρεαλισμού», συναίνεσαν στη διάσπαση της ΔΕΗ σε θυγατρικές διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίηση.

«Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης» συνέχισε «είναι η αιτία των αδιεξόδων της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Η νέα μορφή οργάνωσης της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από λυκοσυμμαχία της ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η ελπίδα, η προοπτική για την οριστική απαλλαγή του λαού από τα αδιέξοδα και την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του». Κάλεσε το λαό να ενισχύσει το ΚΚΕ παντού και στην κάλπη και με την οργανωμένη πάλη του να βάλει πλώρη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ανούσιες κόντρες

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Προσπάθησε να «βγάλει λάδι» την πολική της ΕΕ για απελευθέρωση της ενέργειας, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι «ευρωπαϊκή υποχρέωση» και πρόσθεσε: «Ως αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική, μια συμβολή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στην οικονομική ανασυγκρότηση, χωρίς μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο αφήνει χώρο για ιδιώτες και αυτό είναι και το μοντέλο που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες»! Δηλαδή θέλουν συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην ενέργεια που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης, ενισχύονται τα μονοπώλια στην ενέργεια. Αυτή την ενίσχυση υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Η υπάρχει άγνοια των κανόνων ή δε θέλουμε να θυμόμαστε τι ισχύει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τους ευρωπαϊκούς κανόνες (....) στην περίπτωση συνολικά της ΔΕΗ υπάρχει εφαρμογή των κανόνων και ειδικά στον ΑΔΜΗΕ σαφώς υπάρχει εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισπεύδεται η «απελευθέρωση» στο όνομα των κερδών (2016-03-19 00:00:00.0)
Εφαρμογή μέτρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων (2016-01-09 00:00:00.0)
Λανσάρει ως «επιτυχία» την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (2015-12-17 00:00:00.0)
Διεργασίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μονοπωλίων (2014-07-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ (2013-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ