Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ
Να ενεργοποιήσει ο δήμος τις δομές του στη μάχη της πρόληψης και θεραπείας

«Οταν διαφημίζεις τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και το διαχωρισμό τους σε "σκληρά" και "μαλακά", υπονομεύεις ανοιχτά την πρόληψη», τόνισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκε χτες το ΚΕΘΕΑ, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε το γεγονός ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές του ΚΕΘΕΑ στο μέτωπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Αναφέρθηκε στις σοβαρές ευθύνες τόσο της απερχόμενης διοίκησης Καμίνη, όσο και όλων των υπόλοιπων παρατάξεων - και με την ιδιαίτερη συμβολή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ - που στήριξαν και υλοποίησαν τις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, στην πολιτική διαχείρισης που ακολούθησε ο Δήμος της Αθήνας στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Μάλιστα, επισήμανε το γεγονός ότι η μοναδική φορά που συζήτησε γι' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ήταν κάτω από την πίεση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυπταν από την υλοποίηση του προγράμματος Λοβέρδου, που έστειλε στα νοσοκομεία τα προγράμματα της μεθαδόνης. Υπενθύμισε επίσης ότι κάτω από την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν προχώρησαν τα λεγόμενα «Κέντρα Υγιεινής Χρήσης» που σχεδίαζε η διοίκηση Καμίνη να ιδρύσει στο Σταθμό Λαρίσης και στον Κολωνό.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το συσχετισμό κινηθήκαμε, σε κόντρα με το σύνολο των άλλων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών ως ασθένεια, και ως τέτοιο η πρακτική τους είναι πώς θα διαχειριστούν και θα μειώσουν τη βλάβη. Μόνο που η βλάβη δε μειώνεται με το να διακινεί το κράτος τη δόση στους εξαρτημένους. Στα κρίσιμα θέματα ανάπτυξης της συλλογικότητας, της πρόληψης, της ενημέρωσης βρήκαμε τοίχο».

Η πολιτική «διαχείρισης της βλάβης» υπονομεύει την πρόληψη

Συνεχίζοντας την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη για σοβαρή ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ και των θεραπευτικών κοινοτήτων, και τόνισε: «Η πολιτική διαχείρισης της βλάβης πηγαίνει μαζί με την υπονόμευση της πρόληψης, γιατί όταν διαφημίζεις τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", την υπονομεύεις ανοιχτά.

Αυτό που η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας και δράσης του δήμου με το ΚΕΘΕΑ. Από την πλευρά του ο δήμος πρέπει να ενεργοποιήσει τις δικές του δομές: Τα δημοτικά ιατρεία, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τα σχολεία και ειδικότερα τα Κέντρα Πρόληψης που βρίσκονται σε καθεστώς υποχρηματοδότησης και συρρίκνωσης και θεσμικά παραμένουν στον "αέρα", ενώ στα δύο πολυπληθέστερα δημοτικά Διαμερίσματα, στο 6ο και το 7ο, δεν υπάρχουν καν. Η δράση και η συνεργασία των δομών του δήμου μαζί με τις ενεργές δυνάμεις που έχει το ΚΕΘΕΑ, μπορούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να ενισχύσουν την αντίσταση στη λογική της τοξικοεξάρτησης. Να στηρίξει ο δήμος με τις ειδικές δυνατότητες που έχει τη μάχη της πρόληψης, ειδικά στη νεολαία, τη θεραπεία μέσα από τα στεγνά προγράμματα, την απαίτηση, έστω, αυτά τα προγράμματα της μεθαδόνης να γίνονται με συγκεκριμένους όρους στήριξης και παρακολούθησης των χρηστών και φυσικά με έμφαση στο ζήτημα της επανένταξης. Η καταστολή πρέπει να υπάρχει και να κινηθεί στον πυρήνα του οργανωμένου εγκλήματος που λυμαίνεται το κέντρο της Αθήνας, στην παράλληλη - παράνομη μαύρη αγορά μεθαδόνης και άλλων ουσιών».

Ο Ν. Σοφιανός εξέφρασε, επίσης, τη δεδομένη και αυτονόητη στήριξη των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων του υποστελεχωμένου ΚΕΘΕΑ για προσλήψεις, που θα παίρνουν υπόψη τα αυξημένα στάνταρ που απαιτούνται και τη στήριξη του εισοδήματός τους, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο κοινωνικό ρόλο της εργασίας τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των ΜΚΟ:«Η πατέντα των ΜΚΟ που διαπλέκεται σε όλες τις δομές και του Δήμου της Αθήνας, στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, στα ζητήματα Παιδείας και εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε προγράμματα πρόληψης, δεν είναι αμαρτωλή μόνο από την πλευρά της μίζας. Είναι προβληματική και επικίνδυνη γιατί λειτουργεί ως πυλώνας που υπονομεύει τις δημόσιες και δημοτικές δομές, την υποχρέωση που έχει το κράτος να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και στον τομέα της πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης».

  • Ο Ν. Σοφιανός θα περιοδεύσει αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ. σε καταστήματα της οδού Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Στις 6 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΝΕ για σπουδαστές και μαθητές σε ΤΕΙ, ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και ΙΕΚ παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική τους είναι ήδη ναρκοθετημένη, ενταγμένη στις ανάγκες του συστήματος (2020-02-06 00:00:00.0)
«Στα χέρια» των ληξιπρόθεσμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων η απεξάρτηση (2019-06-26 00:00:00.0)
Επιχείρηση - «σκούπα» στις πιάτσες χρηστών στο κέντρο της Αθήνας (2013-03-08 00:00:00.0)
Απαιτείται ενίσχυση της απεξάρτησης και της πρόληψης (2011-10-06 00:00:00.0)
Θύματα μιας πολιτικής που νομιμοποιεί, διαδίδει τα ναρκωτικά (2011-09-17 00:00:00.0)
«Οχι» στη μονάδα μεθαδόνης στο «ΕΛΠΙΣ» (2011-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ