Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με την Ενέργεια στο επίκεντρο

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της κοινής δήλωσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου - στα βήματα ενός νέου διχοτομικού σχεδίου αφού προβλέπει «συνιστώντα κράτη» με δική τους νομοθεσία - πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτό έγινε ενημέρωση από τον Ν. Αναστασιάδη και διατυπώθηκαν οι γνώμες των κομμάτων. Βέβαια, η ουσία της διαδικασίας διευθέτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων του νησιού (Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων ή άλλης καταγωγής), αλλά με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, με άμεση εμπλοκή των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θέλουν να προωθήσουν τα ευρύτερα σχέδιά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον ενεργειακό πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Αυτό το ζήτημα φάνηκε άλλωστε και από τις επαφές που είχαν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχομένων, Οζντίλ Νάμι, που έγινε δεκτός από συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα και του υπουργείου Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του σε αμερικανικές εφημερίδες ο Ο. Νάμι σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι έρευνες για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξήσει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού» και υποστήριξε ότι «τα έσοδα από αυτά τα αποθέματα θα επηρεάσουν θετικά την περιφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι ανησυχεί «από την προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων να ελέγξουν μονόπλευρα τις ποσότητες φυσικού αερίου στο νησί. Οποιοδήποτε βήμα γίνει μονόπλευρα χωρίς συνεργασία μεταξύ τους, είτε από την τουρκοκυπριακή, είτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, μπορεί να είναι λόγος για μη συμφωνία». Αναφέρθηκε ακόμα στη μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τη συνεδρίαση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε: «Από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που μας έχει γίνει, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο χάσμα στις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βέβαια αυτό είναι το διερευνητικό στάδιο. Η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί και πάρα πολύ προσεκτικοί για το πώς θα χειριστούμε τα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για λύση στο Κυπριακό που είναι θετικό, βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι και εμείς ανησυχούμε, όπως ανησυχούν και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα». Ανέφερε επίσης ότι η κοινή διακήρυξη είναι υποδεέστερη από τις συμφωνίες Χριστόφια - Ταλάτ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, που πρόσφατα αποχώρησε από την κυβέρνηση, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, που αντί να αποδοκιμάζεται, επιβραβεύεται στο διεθνή χώρο.

Τις επιφυλάξεις τους για την πορεία διαπραγματεύσεων εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Κινήματος Οικολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ