Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η καταστολή είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού και των αστυνομικών υπαλλήλων

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού σε ημερίδα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας

Μεταναστευτικό, παρεμπόριο, ναρκωτικά, εγκληματικότητα. Ζητήματα η αντιμετώπιση των οποίων αφήνεται, από την κυβέρνηση, στις πολιτικές καταστολής οι οποίες ενισχύονται. Σε αυτά τα ζητήματα αναφέρθηκαν ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο της Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, και ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Χρ. Κατσώτης, μιλώντας χτες σε ημερίδα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας. Η ημερίδα είχε θέμα: «Αστυνομία - Τοπική Αυτοδιοίκηση: "Κοινός παρονομαστής ο πολίτης" και ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Η εγκληματικότητα, η παραοικονομία υπήρχε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και πριν τους μετανάστες. Είναι φαινόμενο σύμφυτο με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Νίκος Σοφιανός. «Είναι επίσης γνωστό ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη μαζική προσέλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας. Η όξυνση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, η ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και τα αντιδραστικά καθεστώτα είναι οι αιτίες για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ξεριζώνονται για να βρουν μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή».

Για τα ναρκωτικά, είπε στην παρέμβασή του ότι με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων οδηγούνται στο κλείσιμο τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης των χρηστών. Προωθείται η πολιτική της υποκατάστασης, που δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα αυξάνει τον αριθμό των χρηστών και διευκολύνει τη διακίνησή τους. Για το παρεμπόριο, ανέφερε πως έχει αξιοποιηθεί κατά καιρούς για να αναπτύσσονται ρατσιστικές ιδέες σε επαγγελματίες και εργαζόμενους, για να κάνει εφόδους η Αστυνομία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Κάνουν όλα αυτά και κυνηγάνε τον παράνομο πάγκο στο δρόμο όταν οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες εισάγουν τα παράνομα προϊόντα χωρίς να υφίστανται ελέγχους αφού καθ' ομολογία του ΣΔΟΕ δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των εμπορευμάτων γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ», υπογράμμισε.

«Η απάντηση σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα με μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, με τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας, τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας των δήμων με την ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι προς το συμφέρον των αστυνομικών και του λαού», τόνισε. «Μέσω της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και δήμων επεκτείνεται η ανάθεση καθηκόντων τήρησης της δημόσιας τάξης στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση απολύει και βγάζει σε διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες, τα σχολεία μένουν αφύλακτα και ταυτόχρονα η ΓΑΔΑ αποστέλλει έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων για συνεργασία μαζί τους σε θέματα που αφορούν στην Αστυνομία. Η όποια παραβατικότητα εμφανίζεται μέσα στα σχολεία έχει αίτια κοινωνικά. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με παιδαγωγικούς όρους από το πρόγραμμα του σχολείου, από ειδικευμένους παιδαγωγούς. Οι απολύσεις εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις σχολείων, τα πολυάριθμα τμήματα, η περιστασιακή στελέχωση των σχολείων με ειδικό προσωπικό κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση».

Καταλήγοντας ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", παράταξη του ΚΚΕ, υποστηρίζουμε ότι αποστολή της Αστυνομίας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Για την επίτευξη αυτής της αποστολής, που ήδη η πλειοψηφία των αστυνομικών πασχίζει καθημερινά, χρειάζεται η ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων σας, που έχουμε επανειλημμένα στηρίξει ως Κόμμα.

Πιστεύουμε, τέλος, ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές θα συμβάλει ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που θα αντιστέκεται και θα παλεύει σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, για να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες αλλαγές προς όφελος του λαού».

Στο χαιρετισμό του ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε: «Θέση μας είναι ότι αποστολή της Αστυνομίας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα. Το αναφέρουμε αυτό γιατί είναι γνωστός ο προσανατολισμός που δίνει το κράτος στην Αστυνομία. Αυτός ο προσανατολισμός εξειδικεύεται περισσότερο με τη συγκρότηση δομών και μηχανισμών που αναθέτουν ευθύνες τήρησης της τάξης σε τοπικό επίπεδο στους Δήμους και τις Περιφέρειες με τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας. Διαφωνούμε με αυτήν την πολιτική και είναι ένας από τους λόγους που καταψηφίσαμε το πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στη Βουλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ