Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η τέχνη, αντίπαλος της εξουσίας»

Συζήτηση με τον Γιάννη Κότσιρα, με αφορμή τη συμμετοχή του στην παρουσίαση του «Αξιον Εστί» και του «Πνευματικού Εμβατηρίου»

Γιάννης Κότσιρας
Γιάννης Κότσιρας
Δύο λαϊκά ορατόρια του Μίκη Θεοδωράκη, το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση Αγγελου Σικελιανού και το «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ερμηνευμένα από νέους και παλαιότερους εκτελεστές, θα πλημμυρίσουν αύριο (9μ.μ.) το Ηρώδειο. Η συναυλία θ' ανοίξει με το «Πνευματικό Εμβατήριο», με σολίστ τον Γιάννη Κότσιρα, την Ιωάννα Φόρτη και τον Ανδρέα Κουλουμπή υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Το μουσικό έργο γραμμένο το 1969 στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, όπου ο συνθέτης είχε εξοριστεί από τη δικτατορία, χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα και τη λιτότητα των μελωδιών, καθώς στόχος του αποτελούσε η άμεση κατανόηση από το λαό του μηνύματος της αντίστασης. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη το «Αξιον Εστί» από τους Γιάννη Κότσιρα (λαϊκός τραγουδιστής), Ανδρέα Κουλουμπή (βαρύτονος), Γιάννη Φέρτη (αφηγητής) και Τάσο Διακογιώργη (σαντούρι). Μαζί τους θα συμπράξουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, η Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας, η Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων, η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Ο Γιάννης Κότσιρας, είναι ο πέμπτος λαϊκός τραγουδιστής, που θα ερμηνεύσει το «Αξιον Εστί», το οποίο παλαιότερα τραγούδησαν οι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς και Μάριος Φραγκούλης. Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία έγινε και η κουβέντα μας μαζί του.

- «Δε θέλω να συγκριθώ με κανέναν από τους παλαιότερους ερμηνευτές», λέει ο Γ. Κότσιρας, σημειώνοντας πως «είναι λίγο άδικο να γίνει τέτοια σύγκριση». «Να συγκριθώ με ποιόν; Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, με τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον Μανώλη Μητσιά; Είναι άνθρωποι, που έχουν περάσει πολλά χρόνια πάνω απ' την πλάτη τους, έχουν καταξιωθεί από τον κόσμο και από την ίδια τη μουσική ιστορία. Αυτό που θέλω είναι να μπορέσω να πω τα έργα καλά. Και νιώθω ότι έχω τη δύναμη να τα πω καλά. Αυτό σημαίνει το να μπορέσω να μεταφέρω τις δικές μου μνήμες, οι οποίες σε κανένα βαθμό δε φτάνουν τις μνήμες όλων αυτών που έχουν πρωτοερμηνεύσει το "Αξιον Εστί" και να μπορέσω αυτό να το μεταδώσω. Γιατί αυτή είναι η αξία τέτοιων έργων. Να μπορούν να μεταδίδονται και να διαιωνίζονται. Να περνάνε στις επόμενες γενιές».

- Το ότι η εποχή μας διαφέρει κατά πολύ από εκείνη που γράφτηκαν τα έργα αλλά και από εκείνη που πρωτοερμηνεύτηκαν, θεωρείτε πως είναι μια πρόσθετη δυσκολία για να φτάσουν στους νεότερους;

-«Υπάρχει σε έξαρση μια μόδα που είναι τελείως αντίθετη με αυτό που απηχούν τα έργα. Βέβαια, αν ψάξουμε μέσα σε αυτά, αν εντρυφήσουμε στην ποίηση, θα δούμε ότι οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει. Μπορεί να έχουν αλλάξει όψη, να έχουν αλλάξει "ρούχα", όμως παραμένουν ίδιες. Εννοώ, ότι μπορεί σήμερα να μην βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση και να λέει "απαγορεύεται να μιλήσετε" αλλά την ουσία την απαγορεύουν να βγει από την τηλεόραση. Επιτρέπουν στη λάμψη και σε αυτά που έχουν πέραση να "μιλήσουν", αλλά απαγορεύουν να ακουστεί η ουσιαστική και κριτική γλώσσα. Επιτρέπεται να βγει ό,τι είναι εφήμερο και πουλάει, ενώ απαγορεύεται να βγει ό,τι είναι διαχρονικό. Ερχεται, λοιπόν, ο Σικελιανός μετά από τόσα χρόνια και μας λέει "Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα"».

- Για σας τι σημαίνει αυτό; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της τέχνης στην κοινωνία;

- «Η τέχνη πάντα ήταν ο αντίπαλος της εξουσίας. Τρόπος για να αντιστέκεται ο λαός στην εξουσία. Και πάρα πολλές φορές τρόπος έκφρασης, αυτού που ο κόσμος πράγματι θα ήθελε να πει. Εγώ πάντα ήμουν υπηρέτης αυτής της θέσης. Από πολύ μικρός τραγουδούσα θέλοντας να πω πράγματα. Δείχνοντας με τα τραγούδια που ερμηνεύω ότι υπάρχει ένα άλλο πράγμα, κάτι τελείως διαφορετικό από το πολύ φανταχτερό, το οποίο έχει ουσία. Και τώρα πια, που άρχισα να γνωρίζω τους μεγάλους μας δημιουργούς, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Διονύση Σαββόπουλο μού δίνουν και αυτοί οι ίδιοι την ευκαιρία να τραγουδήσω αυτά που ήθελα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήμουνα πολύ μικρός για να τα πω».

- Δισκογραφικά έχετε συνεργαστεί με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Αντώνη Μιτζέλο. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις συνεργασίες σας;

«Μεγαλώσαμε με την ίδια μουσική και έχουμε τις ίδιες μουσικές ρίζες και με τους δύο. Εχω τη συνήθεια ν' ακολουθώ τα βήματα των παλιών. Δεν μπορώ να ζητήσω από ένα δημιουργό όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα να μου γράψει δέκα τραγούδια και να φύγω. Είμαστε φίλοι. Εχουμε δουλέψει πάρα πολύ μαζί και θα συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι, όπως και με κάθε άνθρωπο με τον οποίο έχω συνεργαστεί. Δε θα μπορούσα μάλλον να συνεργαστώ εργολαβικά με οποιονδήποτε. Δε γίνεται αλλιώς. Αν δείτε ότι κάνω πάρα πολλά χρόνια να βγάλω δίσκο ή ν' ασχοληθώ με τη μουσική σημαίνει ότι δεν μπορώ να βρω τον κατάλληλο φίλο». Για τον Γ. Κότσιρα, εξάλλου, η ερμηνεία είναι κατάθεση ψυχής. «Είναι η ανάσα μου», λέει. «Ετσι αναπνέω, έτσι επικοινωνώ με τον κόσμο. Πάντα έτσι ήμουνα. Από μικρός στις παρέες πάντα εγώ τραγουδούσα. Είναι ο τρόπος να εκφράζω τα όσα νιώθω, τις χαρές, τις λύπες μου, τους προβληματισμούς μου».

  • Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Σταδίου 4, τηλ. 3221.459).

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ