Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΕΕ
«Δικαστήριο» με σκοπιμότητες για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Συνεχίζονται οι πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών με στόχο την υποκριτική συγκρότηση «δικαστηρίου» που τάχα θα «δικάσει» τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 στο Κοσσυφοπέδιο στελέχη και ένοπλα μέλη των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ με τις προτροπές και την ενεργό στρατιωτική υποστήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αιματοκύλισαν στη συνέχεια την πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, εξαπολύοντας τις ΝΑΤΟικές επιδρομές το 1999, με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Χτες τη σκυτάλη των πιέσεων πήρε ο «ειδικός απεσταλμένος» της Γερμανίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ερνστ Ράιχελ. Ο Ράιχελ μιλώντας στον κοσοβάρικο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTK υποστήριξε ότι αν το Κόσοβο αρνηθεί να στηρίξει την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου, «θα στείλει το μήνυμα ότι η Πρίστινα φοβάται τη δικαιοσύνη».

Νωρίτερα, είχε στείλει ανάλογο «μήνυμα» ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην Πρίστινα, Σάμουελ Ζμπόγκαρ που δήλωσε ότι «αν υπάρξουν καταδικασθέντες» από το συγκεκριμένο δικαστήριο, αυτοί θα εκτίσουν ποινές «εκτός Κοσόβου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το ζήτημα αυτό επίκειται η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου με εκείνες της Ολλανδίας. Ο Ζμπόγκαρ απείλησε με πιθανό «πλήγμα» στις σχέσεις της Πρίστινας με την ΕΕ αλλά και την πιθανότητα συγκρότησης του δικαστηρίου από τον ΟΗΕ σε περίπτωση που η κυβέρνηση στην Πρίστινα αρνηθεί να στηρίξει τη συγκρότηση του δικαστηρίου...

Τέλος, ο Βρετανός πρέσβης στην Πρίστινα, Ιαν Κλιφ άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, δηλώνοντας χτες ότι αν το Κοσσυφοπέδιο απορρίψει την ίδρυση του δικαστηρίου «αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει τα πρότυπα της ΕΕ».

Δεν αποκλείεται, πάντως, οι πιέσεις που ασκούνται σήμερα, μετά από μιάμιση δεκαετία, κατά των παλιών στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ - νυν πολιτική ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών - να σχετίζονται με την τυπική εκπνοή της θητείας της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο στις 14 Ιούνη. Πιθανώς το ζήτημα του δικαστηρίου να χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, σαν πρόσχημα για την παράταση της αποστολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρση των δασμών ζητά από το Κόσοβο ο Γκρένελ (2020-02-05 00:00:00.0)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι εξελίξεις στο προτεκτοράτο (2015-05-28 00:00:00.0)
Πιέσεις τακτικής για το «δικαστήριο» κατά του ΟΥΤΣΕΚΑ (2014-04-18 00:00:00.0)
Παραμένουν οι κόντρες Ρωσίας - ΕΕ στο σχέδιο Αχτισαάρι... (2007-03-02 00:00:00.0)
Δε θέλουν τώρα τη «βία».... (2007-02-13 00:00:00.0)
Με το «γάντι» ο Χαραντινάι στη Χάγη... (2004-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ