Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Ερευνα για τον «Γκόρμπι» για το ... θεαθήναι

Σε μια κίνηση περισσότερο εντυπώσεων παρά ουσίας προχώρησε μια ομάδα βουλευτών της Ρωσικής Δούμας, ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα για τις ευθύνες του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, για τη διάλυση της χώρας το 1991.

Την πρόταση υπογράφουν 2 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, 2 βουλευτές του ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας και ένας του εθνικιστικού κόμματος και σημειώνουν ότι «παρά τη θέληση των Σοβιετικών πολιτών στο δημοψήφισμα του 1991 να μην διαλυθεί η ΕΣΣΔ οι δράσεις ορισμένων ανώτατων αξιωματούχων οδήγησε στη διάλυση».

Σημειώνουν επίσης ότι το 1991 είχε επίσης ανοίξει διαδικασία δίωξης του Γκορμπατσόφ η οποία όμως δεν προχώρησε.

Απαντώντας ο Γκορμπατσόφ, πρωτεργάτης στην πραγματικότητα της αντεπανάστασης και όχι μόνο της διάλυσης μιας χώρας, όπως εμφανίζεται σήμερα και με την πρόταση - και μάλιστα στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία - σημείωσε ότι «η απόφαση πάρθηκε παρά την αντίθεσή του από το τότε κοινοβούλιο». Φυσικά οι ευθύνες του Γκορμπατσόφ και της ηγεσίας του ΚΚΣΕ που οδήγησαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση, είναι τεράστιες αλλά διαμορφώθηκαν μέσα σε μια γενικότερη παραβίαση των αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η ανατροπή του σοσιαλισμού και η επικράτηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας υποδαυλίζει τη διχόνοια, τον εθνικισμό και τις συγκρούσεις ανάμεσα στους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ, τα συμφέροντα των αστών και των μονοπωλίων και όχι απλά τη διάλυση μιας ενιαίας χώρας. Οταν αυτό ξεκόβεται, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της σημερινής ρώσικης αστικής τάξης και όχι του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ