Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πρόταση Αμπάς για συνομιλίες και μετά τις 29 Απρίλη

ΡΑΜΑΛΑ.--

Προθυμία για παράταση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και μετά την ημερομηνία-ορόσημο της 29ης Απρίλη στη βάση «ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» εξέφρασε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς στη διάρκεια συνέντευξής του στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, «Asharq al Awsat».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αμπάς υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προωθήσει την ένταξη των Παλαιστινιακών Εδαφών του σε 15 διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «δεν είχε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς». Ανανέωσε διεθνώς την έκκλησή του για τη μη αναγνώριση του Ισραήλ σαν «εβραϊκού κράτους».

Υπέρ της συνέχισης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και μετά τις 29 Απρίλη τάχθηκε χτες και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασσοσιέτετ Πρες» από το Κάιρο, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις ακόμη και μετά την άρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει στην απελευθέρωση δεκάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις 29 Μάρτη.

Το ίδιο 24ωρο στο Ισραήλ, ο υπουργός Οικονομικών Ναφτάλι Μπένετ επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης όπου υπάρχουν εβραϊκοί εποικισμοί κηρύσσοντας «νεκρή» την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπράγματευση. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν πήρε θέση, ενώ αντίθετα η υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής των Ισραηλινών διαπραγματευτών Τζίπι Λίβνι αποδοκίμασε τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι επιδεικνύει «προβοκατόρικη και παιδιάστικη συμπεριφορά»...

Πάντως, λίγη ώρα μετά την πρόταση Μπένετ, κλιμάκιο με επικεφαλής τον Ισμαήλ Ισλα, Ισραηλινό αντιδήμαρχο στο χωριό Κχάντερ (νοτίως της Βηθλεέμ), προχώρησε στην αυθαίρετη κατάσχεση αγροτικής έκτασης 250 στρεμμάτων παλαιστινιακής ιδιοκτησίας χαρακτηρίζοντάς την «ισραηλινή κρατική περιουσία».

Παράλληλα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ισραηλινή περίπολος πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις Παλαιστίνιους εργάτες σε μεθοριακό φυλάκιο πλησίον της Μπέιτ Χανούμ. Το ίδιο διάστημα, Ορθόδοξοι Εβραίοι που αντιδρούν στην πρόσφατη θέσπιση νόμου για την υποχρεωτική στράτευση όλων στο Ισραήλ συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μέσα σε όλα αυτά, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την επιτυχή εκτόξευση του νέου, κατασκοπευτικού δορυφόρου OFEK10, που θα κάνει το γύρο της Γης κάθε 90 λεπτά «εστιάζοντας» στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ