Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΗΠΑ
Και η Μογγολία και ο πλούτος της στο στόχαστρο

Εντονη διπλωματική «κινητικότητα» στην ανατολική Ασία, όπου περιοδεύουν αξιωματούχοι μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Από την υποδοχή του Χέγκελ στο Ουλάν Μπατόρ
Από την υποδοχή του Χέγκελ στο Ουλάν Μπατόρ
ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τελευταίο σταθμό τη Μογγολία ολοκληρώνει την περιοδεία του στην ανατολική Ασία ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Στην πρωτεύουσα της μεγάλης χώρας - «σφήνας» στα σύνορα δύο μεγάλων ανταγωνιστών της Ουάσιγκτον, Κίνας και Ρωσίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπέγραψε κοινή ανακοίνωση με τον ομόλογό του Μπατ - Ερντένε Ντασντεμπερέλ όπου σημειώνεται ότι η Μογγολία ασκεί «σταθεροποιητική επίδραση για την Ασία». Ο Χέιγκελ παίνεψε τη συμβολή των στρατευμάτων της χώρας στις «ειρηνευτικές» αποστολές τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, συμπληρώνοντας ότι «ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Μογγολία έχει ένα αυξανόμενο μερίδιο στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Η αραιοκατοικημένη Μογγολία (με πληθυσμό 3,1 εκατομμύρια) διαθέτει τεράστια «ανεκμετάλλευτα» (σύμφωνα και με το «Ρόιτερς») κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, με σημαντικά αποθέματα χαλκού, άνθρακα, κασσίτερου, χρυσού, μόλυβδου κ.τ.λ. Μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές της δεκαετίες του 1990, η αστική τάξη της χώρας έσπευσε να οικοδομήσει συνεργασίες με τα μονοπώλια άλλων καπιταλιστικών κρατών, ενώ και οι ΗΠΑ αναζητούν «πάτημα» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, συμβάλλουν και διάφορα σχήματα διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών όπως το «North America Mongolia Business Council» (ΝΑΜΒC - Eπιχειρηματικό Συμβούλιο Βόρειας Αμερικής - Μογγολίας), που σε λίγες μέρες μάλιστα πραγματοποιεί την ετήσια συνεδρίασή του, στις 22-23 Απρίλη στο Τορόντο του Καναδά.

Τέλη Απρίλη φτάνει και ο Ομπάμα

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μεγάλη διπλωματική «κινητικότητα» στην ανατολική Ασία, έκφραση και αυτή του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει για μια σειρά μονοπώλια. Μέρος της αποτελούν και οι διαπραγματεύσεις που συνέχισε η αμερικανική αντιπροσωπεία στο Τόκιο, χτες, για έντεκα ώρες, ώστε να ξεπεραστούν οι «διαφωνίες» Ιαπωνίας - ΗΠΑ που μέχρι στιγμής εμποδίζουν την υπογραφή της Δια - Ειρηνικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (TPP). Συμφωνία που, σύμφωνα με αναλυτές, αν υπογραφεί θα καλύπτει σχεδόν το 50% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, αλλά σκοντάφτει ακόμα στα αντικρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων που ανταγωνίζονται σε διάφορους κλάδους.

Την περιοδεία του στην περιοχή συνεχίζει και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ. Χτες, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ, εκφράζοντας θέληση για σύσφιξη των οικονομικών, αλλά και στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, υπογράφτηκαν συμφωνίες συνεργασίας που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στα τέλη του μήνα, στην περιοχή θα περιοδεύσει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα βρεθεί σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία, Φιλιππίνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιχμές για υποκίνηση «πολύχρωμων επαναστάσεων» στην Ασία (2020-09-18 00:00:00.0)
Βάζει μπροστά νέα πολεμικά σχέδια (2014-09-03 00:00:00.0)
Οι ενδοαστικές «κόντρες» περιπλέκουν τους ανταγωνισμούς (2014-04-30 00:00:00.0)
Περιοδεία Ομπάμα εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών (2014-04-26 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός και συνεργασία (2013-08-21 00:00:00.0)
Πυρηνικά και οικονομία ο στόχος της επίσκεψης Ομπάμα (2009-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ